Чистота и безопасност искат пловдивчани на Бунарджика
Участниците в общественото обсъждане питаха за съдбата на терена, върху който по-рано се намираше ресторант Голям Бунарджик, а сега е частна собственост
10:48, 09.08.2018288 пъти

от Парашкева Иванова

Изключително загрижени за съдбата на хълм Бунарджика се оказаха пловдивчани, които се включиха в общественото обсъждане, организирано от район „Централен”. На срещата кметът Георги Стаменов и екипът му представиха плана за възстановяване на парка, който включва реконструкция на трите неизползваеми площадки под акведуктите, възстановяване на всички водни съоръжения и чешми на хълма, подмяна на осветителните тела, възстановяване на настилките по алеите и стълбите в парка, а също така и изграждане на рампа за трудноподвижни хора, които да могат да използват бъдещите съоръжения.

От кметството изрично подчертаха, че строителство на хълма няма да има, а ще се извършват само възстановителни дейности. Единствената строителна дейност ще бъде по изграждането на въпросната рампа. В момента върви обществена поръчка за избор на изпълнител на ремонтните дейности, която приключва в края на август и, при най-добро стечение, през септември трябва да бъде избран изпълнителят.

„Ако не се появи някоя Анка, през май 2019 г. ще бъдат видими първите резултати от възстановяването на Бунарджика”, заяви кметът Стаменов.

Зоната от 5 декара на трите площадки, която предстои да бъде облагородена, ще включва кътове за тихи игри, място за шезлонги за слънчеви бани, детски площадки, а също така на целия хълм ще има Wi-Fi зона и видеонаблюдение. Предстои санитарна сеч на изгнили дървета и компенсаторно залесяване. Ще бъдат поставени и информационни табла, които да разказват за огромното богатство от растителни и животински видове, които обитават Бунарджика.

Любозар Фратев от „Бизнесът за Пловдив” обеща сдружението да ремонтира най-старата чешма на хълма, изградена още по римско време.

Темите, които вълнуват пловдивчани, загрижени за съдбата на Бунарджика, са чистотата на района, безопасността, съдбата на терена, върху който по-рано се намираше ресторант Голям Бунарджик, а сега е частна собственост, и също така стойността на ремонтните дейности.

Очаквайте подробен репортаж днес.

 Коментари от FACEBOOK