Капана мига за всяко новородено бебе на Пловдив
Италианският артист Алберто Гарутти подарява проекта си, реализиран в рамките на Истанбулското биенале, и на форуми в Москва, Гент и Бергамо
11:23, 12.07.2018803 пъти

Фотографии: Официален сайт на Алберто Гарутти

от Мария Луцова

Лампите в квартал Капана да светят по-ярко за всяко новородено бебе на Пловдив  – такъв проект подарява на града под тепетата италианският артист Алберто Гарутти. Преподавателят в академиите  Brera в Милано и Università Iuav di Venezia във Венеция ще бъде част от Седмицата на съвременното изкуство от 14 септември до 14 октомври тази година.  По повод участието си художникът посетил Пловдив през пролетта и попаднал в плен на красотата на града.

Разхождайки се из Капана Гарутти споделил за проекта си „За родените днес" и предложил на кураторите Kатя Aнгелова  и  Aлесандра Пожанти той да бъде реализиран под тепетата. Подобни акции италианецът е реализирал на няколко места -  в Бергамо в  S.M.A.K. Museum в Гент, по време на Истанбулското биенале през 2001, когато раждането на дете е ознаменувано с ярки светлини на един от мостовете на Босфора. Подобно събитие е имало и на Патриаршеския мост в Москва.

По време на пребиваването си под тепетата Гарутти и колегите му са разговаряли с директори на пловдивски болници, които са изявили готовност да се включат. Водени са разговори и с фирма, която безвъзмездно е готова да изпълни технически проекта. Кураторите на „Седмица на съвременното изкуство” очакват да представят концепцията си пред кмета на града Иван Тотев и пред екипа на фондация „Пловдив 2019” като партньор на събитието.

„За родените днес“ е проект, в който улични лампи на определени места в градско пространство - улица, площад, мост,  започват да светят по-ярко всеки път, когато се роди дете. Родилните отделения в болниците на града са снабдени с бутон, който екипът  има възможност да натисне при всяко ново раждане на бебе.  Натискането на бутона предизвиква постепенно увеличаване на силата на уличното осветление за около трийсет секунди, след което светлината се връща в обичайно си първоначално положение.

В близост до уличните лампи на видимо място се поставя каменна плоча, на която е гравиран текст: "На това място уличното осветление е свързано с родилното отделение на болница (която се включи в проекта). Всеки път, когато светлината започва да пулсира постепенно, означава, че се е родило дете. Проектът е посветен именно на това дете, както и на децата родени днес в града.“

Като тема, която докосва всички хора, раждането на нов живот е начин за установяване на пряк диалог с града и неговите жители и доближава изкуството до живота. 

Алберто Гарутти е успешен артист със световна кариера. Има участия на емблематичните биеналета за съвременно изкуство във Венеция и Истанбул, в the Memory Marathon в галерия „Серпентайн”, където в  момента представя изкуството си Христо Явашев-Кристо.  Създава своите произведения за различни градове и музеи по света, сред които са градският музей за съвременон изкуство SMAK в белгийския Гент, Музеят за модерно изкуство в японския град Каназава, Япония (2002 г.), the MARTa Museum в Херфорд, Московският музей за модерно изкуство. Представя изкуството си в някои от най-авторитетните галерии в родината си. През 2008 г. представя изложбата си “ITALICS, Arte italiana fra tradizione e rivoluzione 1968-2008” в емблематичния Палацо Граси във Венеция и по-късно в Музея на модерното изкуство в Чикаго.

Той е част от журито за наградата Furla Art, председателства журито за едно от изданията на италианската студийна програма в MoMA PS1 Contemporary Art Center в Ню Йорк. Много от творбите на Гарутти са експонирани в публични пространства в Милано и други градове. Има такъв и в една от кулите в Милано, проектирана от емблематичния архитект Сезар Пели.

Коментари от FACEBOOK