Антична сграда и производствено помещение откриха археолози в Пловдив
За разлика от много други подобни обекти в централната градска част липсва опожарен пласт, което означава, че готското нападение не е стигнало до тук
16:59, 13.06.2018722 пъти

Антична сграда с глинобитно подово ниво и стенна мазилка и помещение за древно производство разкри археологът Жени Танкова при разкопки в частен имот на ул. „П.Д.Петков“.

За съжаление на специалистите градежите са доста обрушени, а големи каменни блокове от по-ранни структури са преизползвани. Има запазени сектори от стенна мазилка, което подсказва, че става дума за помещение от представителна сграда.

На запад от това помещение попадаме на една структура, която вероятно е била свързана с някакво древно производство. Настлана е с тухли. Има сектор от зидан канал. За съжаление нямаме никакви данни за какво точно производство става дума. Не е пещ за керамика, нито за топене на метал, може би са изработвали дребни неща. Имаше метални стопилки, но въпреки това не можем да кажем категорично каква е била функцията на това производство, разказа Танкова.

Екипът от археолози вече е разкрил античните градежи в източния сектор на изкопа и работи в западния. Надеждата е там да има по-запазени структури, макар че според наблюденията и тук пластът е много нарушен и на четири метра под съвременното ниво продължават да излизат бетонени късове и арматури.

До момента в запазната част на имота е разкрито второ помещение, което в по-късен период е било преградено. Ясно се вижда и кладенец, който впоследствие е ползван като яма за смет.

Тепърва ще се разглеждат материалите и пластовете, но на пръв поглед сградите са някъде след втората половина на 3. век към 4 в. Структурите са антични, но от късния период, смята Жени Танкова.

На този етап от разкопките археолозите са открили изключително любопитен детайл. За разлика от много други подобни обекти тук липсва опожарен пласт.

Такъв се намира почти навсякъде в центъра на града. Става дума за готското нашествие през 251 г. сл. Христа. Тогава градът е бил разграбен и опожарен. След това са възстановени някои от градежите. На този обект обаче не откриваме този опожарен пласт, което означава, че това огънят не е стигнал до тук, каза Жени Танкова.

Екипът от археолози остава на терен в имота до Четвърто районно до края на юли. 

Коментари от FACEBOOK