Сашо Секулов се окичи с Орфеев венец
Златна четка за оформление на книга отиде при Иво Рафаилов, а специалната награда на публиката при автора на „Балканският човек“ Йордан Велчев
22:38, 12.06.2018400 пъти

от Мария Луцова

Александър Секулов е тазгодишният носител на наградата Орфеев венец за високи постижения в съвременната поезия от „Пловдив чете“. Поетът, драматург и белетрист получи наградата по време на откриването на литературния фестивал на Античния театър тази вечер. Връчи му го председателят на Общинския съвет Савина Петкова.

Смисълът на думите родина, народ и саможертва е утвърден в нашето съзнание от поезията. Тя е изкуството, с което ще останем и във времето, когато тази земя няма да я има, каза авторът на изящната книга „Море на живите“. Той не скри вълнението си и чувството на смирение, че с отличието се нарежда сред изключителни творци като Валери Петров, Дамян Дамянов, Константин Павлов, Борис Христов, Петър Анастасов, Стефан Цанев, Иван Теофилов, Иван Вълев, Иван Цанев, Калин Донков и Екатерина Йосифова.

Призът Златна четка за най-добро художествено оформление на книга отиде при Иво Рафаилов. Талантливият поет и графичен дизайнер получи наградата от заместник-кмета Александър Държиков.

Голямата изненада бе специалното отличие на публиката, което организаторът на „Пловдив чете“ Божана Апостолова връчи на писателя Йордан Велчев.

В офиса ми дойде мъж, който ми каза: „аз и приятелите ми сме удивени от изключителните три тома на „Балканският човек“ - една истинска енциклопедия на Балканите“. След това даде 1000 лв., които искаше да бъде награден от името на читателите с думите, че това е най-великата книга, която е чел, разказа издателката и поетеса.

Велчев благодари за признанието на читателите и не скри вълнението си, че стои на античната сцена, която е описал в книгата си. Той припомни думите на древния мислител: „Мастилото на поета е по-ценно от кръвта на воините“ и отбеляза, че думите на Раковски „народ без словесност е мъртъв“ са абсолютна истина.

Церемонията започна с въздействащ танц на талантливите млади артисти от фолклорен ансамбъл „Иглика“. След това на сцената излезе Божана Апостолова, поканена от водещия на празника – журналиста от БНТ Николай Колев.

Скъпи пловдивчани, излизам, за да ви се поклоня. Няма по-вълшебни хора от вас – четящите, каза Апостолова. Тя не скри огорчението си, че кметът Иван Тотев не е уважил събитието, за да поздрави четящите пловдивчани, а е поверил тази мисия на заместника си. После цитира свой приятел писател, който шеговито казвал: „чувствам се заместник-писател“.

След официалната церемония празникът продължи с концерт на „Фондацията“. Без много предисловия Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански изпълниха някои от най-емблематичните български песни.

По-рано през деня до Пощата официално отвори врати Алеята на книгата. Талантите от Арт Войс Център и Биг Бенд Пловдив начело с диригента Николай Гешев забавляваха пловдивчани и гостите на града.

Коментари от FACEBOOK