17 пловдивски предложения в битка за награда "Христо Г. Данов"
Най-много са отличените в категория "Художествена литература" и "Хуманитаристика"
09:11, 08.06.2018222 пъти

105 предложения за различните категории на националната награда „Христо Г. Данов” са постъпили в Министерство на културата. Автори, преводачи, художници и издатели от цяла България се борят за най-престижните награди  за принос в книжовната култура. Призът е насочен към  всички творци, свързани със създаването и популяризирането на книгата – автори, преводачи, издатели, художници, критици, библиотеки, кногоразпространители. Неин обект са  всички жанрове в областта на литературата – художествена литература, хуманитаристика, литература за деца, електронно издаване и нови технологии. 

По традиция сред предложените за наградата „Христо Г. Данов” са много заглавия и творци, представени на четящата общност от двете пловдивски издателства „Жанет 45” и „Хермес”. 

В раздел „Художествена литература” сред възможните номинации са Здравка Евтимова с „Юлски разкази”, Никола Терзийски - „Отлъчване”, Рене Карабаш с „Остайница”, Йорданка Белева -  „Кедер”, Георги Господинов - ”Всичките наши тела” и Наталия Делева -  ”Невидими”  (ИК „Жанет 45”), Ангел Ангелов – „Внезапно сбогуване” (ИК „Хермес) и Васил Казимировски – „Откровения Василиеви”, „Кален и пасхален” и „Третия заветъ” (Съюз на независимите български писатели).

В раздел хуманитаристика пловдивските номинации също са изключително силни. Младен Влашки е предложен за книгата си „Млада Виена в млада България”, Ангелин Милчев за превода на „Религии, ценности и върховни преживявания” от Ейбрахам Маслоу (ИК „Хермес”),  Константин Илиев за „Думи извън сцената” , Галина Лардева – „Художественото произведение като автопоетическа система” и Митко Новков – „От Мърквичка до минотавъра” (и трите на ИК „Жанет 45”).

В категорията „Издание за деца” са предложени „Лупо и Тумба” на Петя Кокудева , Мая Дългъчева с „Топлото човече”, Виктор Самуилов – „Нъцки” (автори на „Жанет 45”) и Борис Стоилов за илюстрациите на книгата „Чудните приключения на барон Мюнхаузен” („Хермес”).

Номинираните и наградените се избират на конкурсен принцип от жури, определено със заповед на министъра на културата. Наградата представлява малка пластика, диплом и парична премия. Всяка година по време на събитието се обявява и името на творец, отличен за цялостния си принос към книжовната култура та България.

Церемонията по връчването на тазгодишните награди е на 15 юни от 17 часа в къщата музей „Христо Г. Данов” в рамките на литературния фестивал „Пловдив чете”.

Коментари от FACEBOOK