Майстори окупираха Малката главна в Пловдив (Фотогалерия)
Днес започва големият пролетен Панаир на занаятите, който е посветен на хляба
14:17, 17.05.2018678 пъти

Фотографии: Руслан Йорданов

Малката главна улица в Пловдив се превърна в майсторска чаршия. 75 занаятчии от страната и чужбина предлагат ръчно изработените си изделия на Пролетния панаир на занаятите, който официално се открива днес в 17,15 часа с шествие, което ще тръгне от Община Пловдив.

В шатрите на някогашната Узин чаршия, са представени над 20 занаята - металопластика, дърворезба,  художествена обработка на дърво, тъкачество, плъстене, грънчарство, художествена керамика, ножарство, стъклопис, свещолеене, сладкарство, изработване на накити с различни техники, изработване на кукли от текстил, шапкарство, художествено плетиво, килимарство, изработване на художествени тъкани, кошничарство, звънчарство, изработване на народни музикални инструменти и изработване на изделия от кожа. 

Гости на Панаира са Мая Савич - Сърбия, децата от Керамичното ателие към Комплекса за Социални Услуги „Олга Скобелева“ и деца от Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване "Христо Ботев". Заедно с панаира Регионалната занаятчийска камара под тепетата организират и фестивала "Наследство – Сливане на традиции и бъдеще – Заедно” – „Фестивал на хляба”.      

В културата и обичаите на различните народи,  хлябът присъства като неизменна част от всички по-важни събития в човешкия живот – раждане, кръщене, сватба, смърт, те имат различни традиции, но нещото което ги обединява е хлябът. 

От 17 до 20 май  в три импровизирани  пекарни  - хляб, сладкиши и детска, на Малката главна в Пловдив, майстор -пекари и сладкари от Бесарабия, Турция, Холандия, Мароко и цяла България ще представят пред публика своите умения и традиционни техники,  при приготвяне на хляб, хлебни изделия  и сладкиши. Ще има демонстрация, как се мели брашно на мелница – караджейка, а посетителите на Фестивала ще имат възможност за безплатни дегустации на всичко, което се изработва. 

Майсторите от Бесарабия Татяна Дукова и Кирил Дуков на 18 май ще демонстрират изработване на обредни хлябове с лекция на архаичен български език, „Традиционен  хляб и  забравен български фолклор от Бесарабия”. Лекция на тема  „Никой не е по-голям от   Хляба” ще изнесе и майстор-пекар Георги Лефтеров. 

Тънкости в занаята, характерен за своите народи, ще демонстрират на 19 май майстор Ларби  и майстор Самир  от Кралство Мароко, а на 20 май майстор Рафет Ердемир и майстор Фатих Аслан от Република Турция. 

През четирите дни на фестивала, феерия от вкусове и аромати ще сътворяват и майсторите от България: Веселин Георгиев, Виктория Кузмова, Георги Лефтеров, Димитър Йолтов, Драгомир Петров,  Йорданка Йорданова, Йорданка Симеонова, Кирил Иванчев, Мария Персано, Марияна Беличовска, Мирослав Рангелов, Светослав Кочмаров , Слави Оцов и майсторите от пекарните на Бебба  Макаронс, „Зелена работилница”, „Слънчевата пекарна”и Френска пекарна  „Ла Мартиз”. 

Висш пилотаж в занаята ще демонстрира гостът  от Холандия  шеф Ралф Нобер  в майсторския клас, който ще води в учебната работилница на Университета по Хранителни Технологии на 18 и 19 май. 

Специален гост на Фестивала ще бъде Иван Звездев, който  на 18 май ще  демонстрира своите умения пред публика. Майстори пекари и студенти от УХТ и ученици от ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров"  ще посрещат в Детската работилница, май-малките посетители на Фестивала, за да творят заедно.       

От 17 май до 20май  се организира  конкурс за снимка на тема ,,Улови занаята“. Всеки посетител може да снима със собствения си телефон или фотоапарат  и да изпрати снимки във Фейсбук,  на профила : Регионална Занаятчийска Камара. Тези, които съберат  най-много харесвания ще получат награди съответно за: първо място  – парична награда, второ място – баница,  трето място - ръчен хляб.       

Желаещите да се включат в надпреварата ”Най- добро печиво”, на 19 май от 15 до 16 ч., трябва да представят домашно приготвени печива, които ще се  оценяват по външен вид,  вкус и оригиналност, като най - добрите ще получат парични и материални награди. С активно участие на публиката в надпреварата между майсторите, ще се определи и титлата „Най-добър в хляба“.        

Събитието  се провежда в подкрепа на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. 

Comments from FACEBOOK