След треперене до последно: Утре подписват за галерията на "Гладстон"
Сцена "Ядрото" ще бъде домакин на ежеседмични концерти на пловдивски банди, Биг Бенда и оркестъра на Операта
12:01, 14.05.2018345 пъти

от Мария Луцова

Още от утре започваме подготовката за подписване на договор с избрания изпълнител на новата галерия на ул. „Гладстон”, ако до днешния следобед няма обжалване, обяви кметът Иван Тотев. Намерението на общината е докато тече проектирането,  старата сграда на Дружеството на пловдивските художници да бъде съборена.

Тотев припомни, че процедурата е стартирала още през ноември миналата година, но именно заради обжалвания все още не е започнал строежът галерия. Въпреки забавянето, надеждата на общинарите е новото съоръжение да бъде готово до 10 месеца, защото се предвижда то да бъде изпълнено бързо като стоманена конструкция с бетонови елементи. Изпълнителят на залата на ДПХ е „ГБС-Пловдив”. Стойността на проекта е 3 499 000 лв. без ДДС. От тях 3 129 000 лв. без ДДС са за самото строителство.  15 хиляди са предвидени за изготвянето на инвестиционния проект за разрушаването на старата сграда. Самото събаряне ще струва 150 хиляди лв. 5000 са заложени за  авторски надзор.

До началото на 2019 г. ако няма извънредни събития изложбеният салон трябва да бъде готов. Същото важи и за експозицията на Градската художествена галерия на ул. „Съборна” в Стария град.  Върви процедура и за галерията в бившия Детмаг.

До края на май ще бъде готова и откритата сцена „Ядрото” в Капана. Предвиждаме там веднъж седмично в периода от 1 юни до 30 септември да има концерт – всеки петък или събота от 21 до 22 ч. Ще се изявяват пловдивски групи, Биг Бенд „Пловдив” и оркестърът на Държавна опера-Пловдив, обяви Иван Тотев.

През останалото време сцената ще може да се ползва по график за различни събития. Диапазонът им ще бъде доста голям, защото мястото ще бъде оборудвано със сериозна инсталация и това ще позволява там да се обособява и кетъринг зона. Под плочките ще има заготовки, които да позволяват монтирането на шатри.

От общината ще водят преговори със собствениците на малки част от терена на „Ядрото”, за да бъдат обновени и те с нови дъски.

Утре ще бъдат отворени и ценовите оферти за площад „Централен”, а екипът на кмета Иван Тотев се надява изпълнителят да бъде избран по възможно най-бързия начин, за да бъде стартирана работата и в тази невралгична за града зона.

Comments from FACEBOOK