Румен Радев: Патриарх Кирил избра да си тръгне като политик (Фотогалерия)
Президентът присъства на демонстрация на десантчици от 68-ма Специална бригада в Пловдив
13:53, 13.03.2018760 пъти

Фотографии: Руслан Йорданов

„Посрещнахме негово светейшество патриарх Кирил като духовен водач, той избра да си тръгне като политик. Но аз съм не само президент, аз съм и християнин, затова не вярвам, че неговата цел е била да всее разкол между нашите народи”, заяви президентът Румен Радев днес в Пловдив. Той постави въпроса кой се опитва да похити общият ни празник за нашето освобождение и да го превърне в повод за разделение и кой експлоатира кризата в нашите отношения.

„Твърдо мога да кажа, че нашата признателност към Русия е тази на свободни хора, които помнят и уважават своята история, но нашата благодарност не е за сметка на нашето достойнство”, допълни държавният глава. Радев посочи, че е отстоял твърдо и ясно тази позиция и по категоричен начин пред българския патриарх и уважавани български митрополити, които са били на срещата.

„Като президент няма да ставам заложник на емоциите, а ще работя за възраждането на българо-руските отношения, които други съсипваха в продължение на години и продължават да го правят. Затова предпочитам от тази среща и от това посещение да запазя спомена за хилядите българи на Шипка и за съслужението за нашето Освобождение”, заключи той.

Президентът Румен Радев посети полигона по въздушно-десантна подготовка на 68-а бригада "Специални сили" в Пловдив. Офицерите го запознаха с най-новите си оръжия, а след това направиха демонстрации по обезвреждане на терористи и опасни престъпници. Президентът пък ги изненада с превъртане на лост. По време на учението главнокомандващият лично провери дали камъните, които десантчиците чупеха с голи ръце, са истински.

Той обяви също, че ще свика Консултативния съвет по национална сигурност за сделката по продажбата на ЧЕЗ и енергийната сигурност на страната. „Сделката с ЧЕЗ продължава да бъде актуална. Правителството дължи на българския народ отговори на въпроса каква е схемата на финансиране и по какъв начин тази сделка получи политическа подкрепа“, посочи Румен Радев.

Коментари от FACEBOOK