Румен Радев: Нихилизмът не е изход. Ключът е в стария урок от 1885 г.! Да живее единна България!

  • от Димитър Цонев
  • 22:09, 06.09.2024

Заря-проверка  озари небето над Пловдив, която бе кулминацията на днешните празненства по повод 139 години от Съединението на България. В Пловдив по традиция бе финалът на честването. Стотици пловдивчани с трибагреника в ръка  се събраха на пл. „Съединение”.

Празникът на Пловдив събра на площада президента на Република България Румен Радев, премиера Димитър Главчев, председателя на Народното събрание  Рая Назарян, главния прокурор на Република България  Борислав Сарафов, призидента  Петър Стоянов (22. януари 1997 - 22. януари 2002 г.),  областния управител на Пловдив проф. д-р Христина Янчева, пловдивския митрополит Николай и общински съветници.

„За мен е чест на днешната паметна дата да бъда в хилядолетния Пловдив,където вече 139 години продължава да отеква ехото от историческия акт на Съединението. Най-вдъхновяващият епизод на българската политическа дързост.

На 6-ти септември 1885 година, над пловдивския конак за първи път се развяват цветовете на българския флаг, за да оповестят за Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Дело сътворено с волята и единомислието на будните хора от всички краища на българските земи.

Днес ние търсим гордост в миналото и често забравяме и загърбваме своя дълг към настоящето и бъдещето, хлъзгайки се по пътя на разединението и безверието. Нихилизмът не е изход. Изходът е в стария урок от 1885 г.  В способността ни като общество да се разделим със страха и апатията, за да можем изпълним завета на тези, които посветиха живота си на това свято дело - Съединението. Да се разделим с всичко, което тежи и спира нацията в нейното развитие напред. Да живее единна и свободна България”, заяви президентът Румен Радев.

Преди него реч държа и кметът на Пловдив Костадин Димитров, като приветства с „Добре дошли“  всички от  Пловдив в деня на 139-ата годишнина.Той заяви,че пазейки заветите на Съединението, заедно ще успеем, защото гледаме и работим в една посока.

Запалената искра на Съединението в Пловдив е подета от старите дейци, от четите и въстанията в Тракия, които в ранната пролет на 1885 г. създават Българския таен централен революционен комитет. Годишнините от смъртта на Христо Ботев и Хаджи Димитър се превръщат във всенародни манифестации и трибуна на идеята за Съединението. Иван Вазов най-точно е прозрял същността на историческия момент: „Съединението не можеше да не бъде успешно, защото най-напред беше завладяло умовете и сърцата на всички българи". 

И сигурен съм, че, пазейки заветите на Съединението, заедно ще успеем, защото гледаме и работим в една посока – за красив и подреден град с горди и достойни хора. Защото Пловдив не е просто място на картата. Той е място в сърцата ни", каза Костадин Димитров.

След тържествената част президентът на България Румен Радев и съпругата му отидоха при част от хората, които бяха на площада. На събитието имаше засилени мерки за сигурност – снайперисти и много полиция.