Пред плеяда от легенди представиха в Пловдив алманаха „100 години кану-каяк“

  • от Валентин Видолов
  • 20:44, 15.07.2024

Луксозният алманах „100 години кану-каяк“ беше представен официално в Първо студио на Радио Пловдив. Автори на изданието са журналистите Ани Дончева и Николай Кръстев, който са работили по него в продължение на година и половина. 

Водещ на събитието беше известният спортен журналист и зам.-редактор на Радио Пловдив - Диян Никифоров.

На събитието присъстваха зам.-кмета по спорта на Пловдив и двукратен олимпийски шампион по кану-каяк и председател на федерцията Николай Бухалов, единственият български спортист със златен, сребърен и бронзов медал в една Олимпиада - пловдивчанката Ваня Гешева, най-добрата ни състезателка в последните години в спорта - Станилия Стаменова, техническия директор на федерацията Дамян Дамянов, много от легендарните фигури в българското кану-каяк. Отсъстваше една от най-легендарните спортисти в кану-каяка - Любен Любенов, който също е пловдивчанин.

Авторите припомниха, че кану-каяка е един от петте най-успешни спорта в България.

Те заявиха още, че не случайно представянето на алманаха е в Пловдив, защото градът е дал определено най-много на българското кану. 

Снимките в алманаха са над 500.

В "Залата на славата" са представени 57-те медалисти от големи първенства в кану-каяка.

"Българският кану-каяк заслужава този алманах. Това е изключителен труд и за мен такова нещо наистина не е правено до момента. Аз като председател на федерацията мога да кажа едно голямо благодаря на всички замесени в това издание", заяви председателят на федерацията Николай Бухалов.

"Искам да благодаря на всички, които направиха това факт. Кану-каяка е сред най-добрите спортове в България и заслужава този алманах. Радвам се, че съм част от тези знаменити успехи", заяви трикратната медалистка от Олимпийски игри Ваня Гешева. 

Идеята е на федерацията, която това лято отбелязва 100-години организиран кану-каяк. Консултант на творбата е техническият директор Дамян Дамянов, дългогодишен треньор на националния отбор.

Три са основните глави в книгата: „Зала на славата“, „Центрове и клубове“, „Федерация“. В първата са групирани и представени 56-те носители на медали от олимпийски игри, световни и европейски първенства за мъже и жени. В изданието са публикувани над 500 снимки, осигурени от „Стартфото“, архива на БТА, както и от личните архиви на клубове и състезатели.

Авторите изказват специална благодарност за усилията и написаното през годините от Чавдар Калев, Стефка Заркова, Здравка Йорданова, Румен Минков, Илия Кисимов, Александър Недков, Нейко Дамянов, Петър Герчев, помогнали им много в тяхната задълбочена и всеотдайна работа.

Припомняме, че в навечерието на 100-годишнината Пловдив приема две Световни първенства по кану-каяк - за ветерани, което беше през изминалия уикенд и за младежи до 23 години, което започва от 17 юли и ще продължи до 21 юли. 100-годишнината беше отбелязана и с документален филм за кану-каяка в България по БНТ3.

Любопитно е, че през тази година и международната федерация по кану-каяк също отбелязва 100 години от своето основаване.