Пловдив посрещна участниците в престижна конференция на AIEMA

  • от PlovdivTime
  • 11:18, 22.10.2024

България бе домакин на изключително престижен научен форум – 16-ата международна конференция на AIEMA (Association Internationale pour l'Étude de la Mosaïque Antique – Международна асоциация за изследване на древните мозайки), която беше организирана от Института за балканистика и Център по тракология „Проф. Александър Фол“ към Българската академия на науките. Събитието продължи шест дни – от 14 до 20 октомври.

Първото му издание е през 1963 г. в Париж и се организира на всеки три години като през 2024 г. за пръв път в историята на форума, домакин бе българска институция. Специализираната конференция събра водещи учени от цял свят, занимаващи се с проблемите на античните мозайки и стенописи, които представиха и обсъдиха най-новите изследвания върху проблемите на мозайките и мозаечното изкуство през античността. Броят на участниците, които са от Франция, Испания, Португалия, Белгия, Великобритания, Италия, Алжир, Сирия, САЩ, Република Северна Македония, Сърбия, Гърция, Турция, Австрия, Швейцария, Тунис, Косово, Хърватска и др., надхвърли 100. От своя страна, българската наука имаше изключителната възможност да представи на форум от такъв висок ранг най-новите си изследвания и да разкрие пред международната научна общност основните и емблематични паметници на мозаечното изкуство от античността, открити в България.

Представителите на борда на асоциацията бяха посрещнати топло и от г-н Жоел Мейер, посланик на Република Франция в България в неговата резиденция.

Като неразделна част от форума беше организираното посещение на два от емблематичните обекти на мозаичното изкуство и на епохата като цяло в София, които са базиликата „Св. София“ и античната сграда, проучена и експонирана в рамките на Метростанция Сердика II, което стана възможно с помощта на директора на РИМ – София доц. д-р Венета Ханджийска. Гостите бяха започнати също така и с последните разкрития в град Сандански и град Петрич, където посетиха богатите на мозайки Археологически музей и комплексът „Епископската базилика“в град Сандански“, а в град Петрич - Историческия музей след посещение на Хераклея Синтика. В музея те се запознаха с предметите и статуите, разкрити при археологическите разкопки на Хераклея Синтика. Значимостта на посещението беше подчертано от кмета на Сандански Атанас Стоянов, който посрещна гостите в Епископската базилика, както и от директора на Археологически музей–Сандански Антон Ковачев и на Историческия музей–Петрич Иван Петров.

Като допълнителна част към форума е организираната екскурзия до два от най-богатите български градове с мозаични подове – Пловдив (Филипопол) и Стара Загора (Августа Траяна). В Пловдив учените се запознаха с представени insitu късноантични мозаични подове в Епископската базилика,  Малката базилика, сградата „Ейрене“, както и тези, експонирани в Регионален археологически музей - Пловдив. Освен това посетиха археологическите обекти „Античен театър“, „Стадион“, а в Епископската базилика кметът на града Костадин Димитров и зам.- кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов приветстваха участниците с коктейл.

В Стара Загора учените посетиха мозайките, запазени insitu в „Пощата“, ул. Ген. Скобелев № 117, както и тези, съхранявани в  Регионалния исторически музей. В музея под формата на лекция беше представено цялото културно мозаично наследство на града. Интерес предизвика и Музея на религиите, след което участниците посетиха Историческия музей в Казанлък и прочутата Казанлъшка гробница.

Форумът се проведе в България с усилията на доц. д-р Иво Топалилов.