На трапезата за Бъдни вечер житото е задължително
На трапезата за Бъдни вечер житото е задължително. Житото е ритуално обредно ястие за този празник. Житото символизира богатата реколта, а също така и зараждащия се живот, затова се приготвя за Бъдни вечер, пише gotvach.bg.
Така се измолва добра реколта за следващата година, а също така се почита раждането на Божия син. В житото се добавя мед, защото той символизира здравето и благия живот в семейството.
Колкото е по-богата и обилна паницата с жито, толкова по-голяма ще е реколтата, както и благополучието в семейството. Затова житото трябва да е сладко – за да е сладък животът през следващата година.
Освен житото за Бъдни вечер на трапезата задължително трябва да присъстват още постни ястия, които трябва да са нечетен брой. Това са пълнени чушки с боб, постни сарми, баница с тиква, ошав и други постни ястия.
Някои от ястията могат да бъдат заменени с други, но житото е задължителен елемент от трапезата на Бъдни вечер. Всеки член от семейството трябва да опита от содената питка и от житото.
Най-лесната рецепта за приготвяне на жито за Бъдни вечер се прави с 3 чаши жито, 100 грама пудра захар, две шепи орехови ядки. Житото се измива и се сварява до омекване.
След като житото се свари, не се отцежда водата, а тенджерата се завива с дебела кърпа и се оставя за два часа, докато набъбне. Към житото се добавят след това захарта и орехите, нарязани или смлени.
При желание можете да добавите в житото канела и настъргана лимонова или портокалова кора за по-екзотичен вкус.
Интересна рецепта за жито на Бъдни вечер се прави с помощта на мак и мед. Необходими продукти: 1 чаша жито, 100 грама семена от мак, 100 грама орехи, 3 супени лъжици мед, допълнително захар по вкус.
Зърната се счукват съвсем леко в дървено хаванче с дървено чукче, като се долива малко топла вода, за да падне обвивката на зърната. След това се отделя обвивката, като се прецежда през сито и се измива.
Житото се сварява, докато омекне. Подслажда се с малко захар на вкус. Макът се намачква, докато не пусне сок, добавя се медът и тази смес се добавя към житото. Добавя се малко охладена преварена вода и накрая се добавят ореховите ядки – смлени или нарязани.