Министерство на културата дава 1,9 млн лв. за проекти за опазване и представяне на движими ценности

  • от PlovdivTime
  • 09:44, 11.10.2023
Министерството на културата обяви сесия за финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство, музеите и художествените галерии на стойност близо 1 200 000 лв. Две са темите, които от ведомството посочват.
 
За Тема 1 "Дейности по опазване на движимото културно наследство в музеите и художествените галерии" и Тема 2 "Дейности по представяне на движимото културно наследство в музеите и художествените галерии" заложените средства са по 595 000 лв.
Максимална сума за кандидатстване за финансиране на проект е 30 000 лв., а минималната - 5000 лв.
 
Срок за подаване на заявления е 20 календарни дни от датата на публикуване на обявата – до 30 октомври 2023 г. включително.
Една организация има право да подаде по едно проектно предложение за всяка от обявените теми. За кандидатстване по конкретната сесия не се изисква съфинансиране.
 
Допустими кандидати по конкурсната сесия са музеи и художествени галерии, вписани в регистъра по чл. 32 от ЗКН, Българска национална филмотека, Център за подводна археология и Държавен културен институт „Културен център „Двореца“.
Правилата за условията и реда за провеждане на сесия и формулярите за кандидатстване са публикувани на интернет страницата на Министерството на културата.

Междувременно от ведомството обявиха обществена поръчка за инвестиционно проектиране и упражняване на авторски надзор на недвижими имоти с предоставени права на управление на институцията за четири емблематични сгради в София и в страната. В столицата това са сградата на бул. „Княз Александър Дондуков“ № 16 (в която се помещаваше НИПК); сградата на бившия Софийски нотариат на 6ул. „Патриарх Евтимий” № 2 и сградата на ул. „Леополд Седар Сенгор“ № 1 (бивша ул. „Монтевидео“ № 21), която към момента се използва като административна с предназначение образование от „Специализиран Институт на франкофонията по администрация и мениджмънт“.

Четвъртата обособена позиция в обявената от Министерството на културата обществена поръчка е за „Изготвяне на проект и упражняване на авторски надзор за временно конструктивно укрепване на сградата на бивша Морска търговска гимназия (Военноморско училище), намираща се на остров „Св. св. Кирик и Юлита“ в Созопол“. 

Снимката е илюстративна