Седем нови магистърски програми предлага ПУ “Паисий Хилендарски“ за новата учебна година

  • от PlovdivTime
  • 14:19, 05.09.2024

Започна записването за магистърските програми в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. За новата учебна 2024/2025 година висшето училище предлага обучение в 119 програми в деветте си факултета, като седем от тях са нови. В Ректората на ПУ вече се приемат документи за кандидатстване в Биологическия и в Юридическия факултет. 

Две от новите специалности  са в Биологическия факултет. Едната е "Екология, околна среда и екосистемни услуги", която акцентира на екологичните политики на ЕС в областта на устойчивото развитие, оценката и остойностяването на екосистемните услуги. Втората - "Приложна молекулярна биология с биоинформатика", обхваща съвременни направления на молекулярната биология – рекомбинантни ДНК-технологии, епигенетично репрограмиране, геномика, трнаксриптомика, фармакогенетика и др. 

От 9 септември започва кандидатстването за ОКС "Магистър" в още 4 факултета: Педагогически, Физико-технологичен, Философско-исторически и Факултет по исторически и социални науки. Пет от новите магистърски програми са в Педагогическия факултет. 

Психолозите, завършили новата "Клинична психология", могат да се реализират в широк диапазон от организации и институции: училища, детски градини, специализирани детски заведения, дневни центрове за личностно развитие и специализирани институции за хора с увреждания, социални домове, заведения за болнична и доболнична помощ, хосписи, специализирани лечебни заведения за оказване на психологическа подкрепа при зависимости, научни звена, консултантски институции, неправителствени организации, частни консултативни и терапевтични кабинети. 

Обучението в „Педагогика на обучението по изобразително изкуство с графичен дизайн" има за цел да подготви учители по изобразително изкуство със задълбочена подготовка по графичен дизайн в областта на печатните изделия и визуалната реклама. Същевременно солидната педагогическа подготовка, която получават, им дава възможност да усвоят необходимите умения за преподаване на предмета в различни образователни структури. 

Новата магистърска програма "Графичен дизайн за реклама и мултимедия" подготвя специалисти с многостранни теоретични и практически знания в областта на графичния дизайн, мултимедия и видео реклама, както и умения за работа със съвременни цифрови технологии. 

"Актьорство за музикален театър" е интердисциплинарна образователна програма, предназначена да изгради специфичен тип актьори, които владеят в еднаква степен трите компонента на мюзикъла – пеене, актьорско майсторство и танц. Завършилите тази специалност ще имат познания и как да управляват собствен бизнес в областта на музикално-сценичните и театрални изкуства. 

"Кино и интерактивни медии" също е иновативна интердисциплинарна програма, която обучава студентите как да използват новите технологии и да разказват истории за екран. Завършилите я могат да се реализират като филмови режисьори, специализирани за работа в интерактивна медийна среда или създаващи различни екранни продукти в новите медии. 

Документи за кандидатстване за магистърските програми на Факултета по математика и информатика се подават от 11 септември до 11 октомври в Нова сграда на висшето училище. От 23 септември до 4 октомври в Ректората на ПУ започва кандидатстването за специалностите в Химическия факултет. Крайният срок за записване на студенти в магистърските програми на Филологическия факултет е 18 октомври. 

Повече информация за 119-те магистърски програми в Пловдивския университет, включително анотация на всяка програма, такси за обучение, условия и срокове за кандидатстване, можете да откриете на адрес: https://uni-plovdiv.bg/pages/index/1311/.