Кандидатстудентската кампания на ПУ завършва с изпити по “Актьорство за драматичен театър“

  • от PlovdivTime
  • 13:29, 17.07.2024

Кандидатстудентската кампания на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ за академичната 2024/2025 година е в своята активна фаза. В понеделник, 22 юли, ще бъде обявено трето класиране. От висшето училище припомнят, че по традиция през есента предстои да се състоят конкурсните изпити за бакалавърската програма по „Актьорство за драматичен театър“, които тази година ще се проведат в три кръга на 11, 12 и 13 септември. От пловдивската Алма матер добавят, че кандидатите трябва да подготвят две басни, стихотворение, откъс от проза, драматичен и комедиен монолог, песен и танц.

От Катедра „Естетическо възпитание“ при Педагогическия факултет припомнят, че през новата 2024/2025 академична година първокурсниците ще се обучават под ръководството на изтъкнатите доценти д-р Петър Одажиев и доц. д-р Валерий Пърликов. Учебния план на специалността предвижда работа с преподаватели с безспорна квалификация и богат професионален опит, съвместни обучения с изявени творци и преподаватели от различни сфери на изкуствата, разнообразни уъркшопове и работни срещи със следните утвърдени имена:

- проф. Генко Гешев – „Създаване и управление на театрална компания“;
- Деян Донков – „Специфика на работата на актьора в киното“;
- Аня Пенчева – „Подготовка за роля в камерните театрални форми“;
- Яна Маринова – „Актьорът в телевизионната драма“;
- Николай Урумов – „Изкуството на изграждането на комедийния образ“;
- проф. д-р Велимир Велев – „Интерактивен куклен театър, клоунада“;
- Вили Прагер и Ива Свещарова – „Изкуството на актьора в съвременния пърформанс“;
- Владимир Михайлов – „Изкуството на актьора в мюзикъла“. 

Обучението в бакалавърската програма по „Актьорство за драматичен театър“ включва и сценични лаборатории: Творческо ателие „АРТЕ“ с доц. д-р Петър Одажиев и Ателие „Спонтанна креативност“ с доц. д-р Валерий Пърликов, както и сценични възможности: участие в представления на водещи театри като Драматичен театър–Пловдив, Театър „Сълза и смях“ – София и др.; участие в престижни театрални фестивали като Международен студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански“ и „Малък сезон“ – Театрална работилница „Сфумато“.