Чудесен спектакъл сътвориха децата на Пловдив за празника на града

  • от PlovdivTime
  • 18:16, 06.09.2024

Концертът „Пеещите котенца и приятели“ създаде празнично настроение за пловдивчани и гостите на града. Спектакълът за Деня на Пловдив започна с изпълнение на химна на древния и вечен град. Повече от 30 малки и пораснали възпитаници на Невена Кючукова със знаменца в ръце изпяха на живо песента, създадена от блестящия пловдивски поет Петър Анастасов и от композитора Георги Славчев, направил блестяща кариера по света. След това на сцената излязоха най-малките „Пеещи котенца“, които изпълниха любими песни на композитора, текстописец и вокален педагог Невена Кючукова. Публиката аплодира талантливите деца, спечелили множество призове от конкурси и фестивали. С изключително настроение изпяха песните „Скачай на въже“, „Странна лодка“ и „Лято на море“, с които завладяха и меломаните в Италия, като се върнаха от международния конкурс “Magia Italiana” със златната купа, прославяйки Пловдив и страната, а техният ръководител бе удостоен с приза „Grande Maestro“ за приноса й в създаването на съвременна детска музика и за приобщаването към изкуството на подрастващите.

Заедно с „Пеещите котенца“ на сцената на площад „Стефан Стамболов“ излязоха най-малките възпитаници на Мюзикхолен театър Пловдив на носителя на Награда Пловдив Николай Серафимов и на хореографа Ангелина Димитрова, която също е пораснало „Пеещо котенце“. Те изпълниха танците „Самодивско хоро“ и „Борба“ и спечелиха любовта на публиката.

За първи път в концерт на „Пеещите котенца“ се включиха и учениците от клуба по бойни изкуства, създаден от шампиона по джудо Цветана Божилова – носител на престижни награди от европейски и световни първенства, участник в две олимпиади. Шестимата джудисти и техният треньор Александър Христов демонстрираха бойни умения на татами пред публиката на площада пред Община Пловдив. А след това прекрасният ко-водещ на празничния концерт Росен Димитров, който от 2 години тренира в клуба, показа завидни джудо техники и успя да пребори всичките си съотборници, както и своя треньор Александър Христов.

„Спортът и музиката обединяват. Спортът и музиката вдъхновяват и правят света по-добър и красив. Сърдечно благодарим на Община Пловдив и прекрасния й екип за възможността децата на Пловдив да покажат своите умения и за чудесната организация. Сърдечни благодарности за хората, които работят за развитие на потенциала на младите пловдивчани, за администрацията, която с душа и сърце подкрепя талантите в нашия древен и вечен град“, посочи водещата Екатерина Кючукова.

„Нека съхраним и предадем на поколенията заветите на нашите предци от септемврийските дни на 1885 година – в огромния свят единствено заедно, с обединения потенциал на всички българи, можем да вървим напред, да покоряваме върхове и да отстояваме националната кауза. Щастлив съм, че бях водещ на Празника на Пловдив и ще се радвам заедно с моите приятели да продължим да разнасяме славата на нашия град у нас и по света“, каза 10-годишният Росен, който учи в СУ „Васил Левски“. Една от мечтите му е да стане олимпийски шампион по джудо, а другата е да бъде професионалист в работата си като своя баща - главен инспектор Мирослав Димитров, известен криминалист в МВР – Пловдив.    

Празничният концерт завърши с изпълнение на всички участници на химна на „Пеещите котенца“ – „Мяу-мяу, котенце“, популярен сред милиони почитатели по света. След това децата на Пловдив честитиха на всички Деня на Съединението и празника на града.   

На празничния концерт бяха заместник-министърът на културата Амелия Гешева, заместник-кметовете на Община Пловдив Пламен Панов и Владимир Темелков.