Старец от Старо Железаре и сладко от зелени смокини на Бунарджика

  • от PlovdivTime
  • 19:00, 07.08.2018

Добринка Димова

Всеки е чувал апетитни истории за странджанския дядо, за пуската от Хасковско, за банския старец, дори за нафпавока от Разложко. Те имат един кулинарен побратим, който по нищо не им отстъпва – старецът от Старо Железаре. Приготвяме този колбас откакто се помня – знам рецептата от дядо и баба, разказва 82-годишната старожелезарка Анка Дишкелова, докато показва пред деца в местното читалище как се меси хляб. „Навремето нямаше кимион и за да ухае на хубаво, слагахме много копър", разкрива тя тайната на месния деликатес, който ще бъде представен утре на Фермерския пазар на Бунарджика в Пловдив. 


"Старожелезарският старец се приготвя от 1 кг свинско месо от бут, което навремето нашите баби и дядовци са кълцали, а сега ние смиламе на едро. На килограм месо добавяме 40 г сол и още толкова домашен червен пипер, които са естествени консерванти. Слагаме 3-4 г кимион и 8-10 г копър. Всичко се омесва добре и се оставя да престои половин денонощие", разказва Минка Плювкова, секретар на читалище „Тодор Драганов Пашкулов-1928 г." в с. Старо Железаре. 

След това сместа се премесва и се пълни не в свински стомаси, както някога, а в свински мехури. Важно е те да са напълнени плътно, за да не остане въздух, който да развали деликатеса. Отгоре се залепва и се оставя да „завехне", после се притиска с тежест, докато добие желаната форма, обяснява Минка Плювкова. 

Приготовлението на новожелезарския старец става по Коледа, оставя се да съхне до март и се прибира за съхранение в дървесна пепел. „Вади се на трапезата чак през септември, по гроздобер", казва Плювкова и отбелязва, че малцина възрастни хора в селото все още си гледат прасета. Повечето си купуват бут от магазина, за да си приготвят традиционния за селото деликатес. 

Старите майсторки предлагат още сладко от зелени сомики, горски мед и вкусни баници.

Каним всички изкушени да опитат вкуса на стареца от Старо Железаре, каза Гергана Кабаиванова, координатор на Slow Food – Пловдив. Организацията е инициатор на събитието „Селски вкусове в града – Старо Железаре", заедно с партньорите от Фермерския пазар.

Минка Плювкова лично ще представи деликатеса в дегустация на 8 август от 18 до 20 часа на традиционния Фермерски пазар, който се провежда всяка сряда на алеята в парк Бунарджика. Събитието е в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.