Областният управител на Пловдив: Нека да пазим историята и да я разказваме на децата си

  • от PlovdivTime
  • 10:48, 06.09.2024

Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева публикува поздравителен адрес по случай 139 години от Съединението на България.

Ето какво гласи той:

"Уважаеми жители на Пловдивска област, Скъпи пловдивчани и граждани на Съединение, Скъпи сънародници,

Днес се навършват 139 години от един от най-важните моменти от новата ни история - Съединението на Източна Румелия с Княжество България.

На 6 септември 1885 г. непримиримостта и желанието за свобода на нашите предци ражда идеята за противопоставяне на решенията на Великите сили и Берлинския договор. На този ден разпокъсаната ни и изстрадала Родина събира своя народ, за да го поведе към съзиданието на свободна България.

Съединението е българско дело, замислено и осъществено от народа, който ясно заявява на Европа и света, че иска и ще живее заедно под едно знаме и в една  държава.  

Във времена на непрекъснати кризи, войни и бедствия, отново се нуждаем от силата и вярата на нашите предци, за да запазим страната си и да я преведем в бъдещето. Нека да пазим историята и да я разказваме на децата си. Нека знаят, че България е една от най-старите държави и култури в Европа, оцеляла през вековете, за да може днес да живеем в собствена и независима държава. Нека знаят, че когато има кауза, има и надежда, че мечтата за свобода е по-силна от армиите и доктрините.

Да живее Съединението!

Да живее България и да пребъде!