Зелено вино, розова медовина и вкусни мезета изкушават пловдивчани ФОТОГАЛЕРИЯ
Снимки: Румен Куртев
Сладки и солени изкушения дебнат по щандовете на панаирните палати в Пловдив. Родни и чужди производители наредиха интересни храни и напитки, предлагащи интересни комбинации от вкусове по-рано днес. Припомняме, че малко преди обяд министърът на земеделието, горите и храните Румен Порожанов преряза лентата на няколко изложение. Над 625 са тазгодишните участници в "Агра", "Винария" и "Фудтех". Интересни вкусове и аромати се носят и от щандовете на фестивала "Вкусът на Италия".
Уникална туршия, която се произвежда единствено в Сицилия, сладки от цитруси, морков, патладжан и червен лук, панетоне и маслинова паста са тазгодишните италиански вкусове.
Повечето от българските фирми представят богата селекция от вина, които отдавна не се делят само на бели и червени. Освен вече познатите атрактивни вкусове с нотка на малини и ягоди, вниманието на посетителите бе насочено към синьото и зеленото вино, носещо дръзкото име "Винабис".
Сред акцентите бе и розовата медовина, приготвена по уникална технология. Древната напитка е съхранила вкусовите си качества и в условията на модерните технологии, като производството й изключва варене. Това значително удължава процеса, който може да продължи до 6 месеца. Освен че живите ензими в меда се запазват, питието има и интересен вкус, тъй като към него се добавят листенца на роза дамасцена, разказва производителят.
Мезета също не липсват. Производители от село Стряма смело разкриват тайната на перфектната лютеница - много чушки и изцяло натурални продукти. Чисто месо и изобилие от подправки пък е трикът на прочутия горнооряховски суджук.
Разнообразни млечни продукти по българска рецепта също изкушават посетителите. Любителите на пикантните подправки могат да опитат сос от годжи бери, съдържащ единствено натурални съставки – чесън, ябълков оцет и морска сол.
Достоен финал на гурме приключението е биошоколадът, приготвен от висококачествено какао и нерафинирана кафява тръстикова захар. Според производителите, той е особено подходящ и предпочитан от спортистите, тъй като е нискокалоричен и съдържа изцяло екологично чисти продукти. Натурален български мед също се предлага в панаирните палати.
Освен да дегустират храни и напитки, посетителите на панаира през следващите дни могат да проследят и иновациите в процеса на производството им. Сред атракциите в тазгодишните изложения са и елитни породи агнета, зайци, кокошки и телета. Докато някои животинки странят от обективите, други проявяват особено любопитство към многобройните посетители.