Заради инцидент: Родители събират средства за ремонт на двора на Музикалното училище

  • от Мария Луцова
  • 11:39, 25.02.2021

Родители на деца от 1. до 4. клас в Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” събират средства за ремонт на двора на сградата на ул. „Иван Вазов” 23. Там настилката е павета, които са надигнати и разместени от кореновата система на огромен 100-годишен чинар. 

Инициатор е Полина Алатинова, майка, на две деца, които се обучават в елитното пловдивско школо. Подкрепят я с подписка и още 60 родители. 


Корените на чинара надигат паветата

„Причината да се заема с проблема е инцидент със сина ми. На 23 октомври миналата година, спъвайки се в едно от паветата в двора, той си счупи крака”, разказва Полина. 7-годишното момче е в НУМТИ от предучилищна възраст и учи китара. 

Алатинова търси помощ с писма от всевъзможни инстанции, за да разбере каква е процедурата да бъде извършен ремонт. Тогава разбира, че единствената възможност е паветата да бъдат пренаредени, защото сградата на училището се намира в защитена територия, паветата имат защитен статут, както и дървото, което ги надига. 


Дворът на Музикалното училище 

Директорът Нели Попова-Коева приема присърце проблема и събира родителите, за да им обясни каква е ситуацията с евентуален ремонт. 

„Оказва се, че пренареждане на паветата струва много скъпо – около 30 лева на квадрат. Училището няма необходимия бюджет. Делегираният бюджет от Министерство на културата е по 25 лева на дете годишно, тоест 400 деца по 25 лева. Това прави 10 000 лв. Средства, които директорката вместо да вложи в базата – чинове, учебни помагала, ще насочи към ремонта на двора. Но те не са достатъчни”, обяснява Полина Алатинова. 

Освен пред ръководството на НУМТИ тя поставя проблема пред принципала на училището – Министерство на културата, както и пред Регионалното управление по образование, Здравко Димитров и националния омбудсман Диана Ковачева. 

Отговор от министър Боил Банов Алатинова не е получила и до днес. От РУО ѝ и отговарят, че ще следят случая и дали Министерство на културата ще вземе мерки, а кметът пояснява, че Община Пловдив няма правомощия да извърши ремонт. Сградата и прилежащото ѝ дворно пространство са държавна собственост. 


Полина Алатинова

„Излиза, че никой няма нужните правомощия, за да предприеме действия, а един чинар и едни павета са по-важни от здравето на нашите деца”, коментира Полина Алатинова. 

В крайна сметка по време на срещата на родителите с директора на НУМТИ се стига до решението пренареждането на паветата да стане след края на мащабния ремонт на подпокривното пространство, което ще се превърне в зали за репетиции на учениците. 

За да се случи той обаче, родителите са подели кампания за набиране на средства. Водили са разговори с фирми, една от тях ще озелени зоната около чинара, друга ще подсигури безвъзмездно материали за основа при пренареждането. 

Необходими са обаче още 20 000 лв.

Директорът на училището Нели Попова-Коева коментира за PlovdivTime, че вече е направила предварително проучване. От фирмите, които се занимават с пренареждането на павета, са препоръчали евентуален ремонт при затопляне на времето. 

"Трябва да бъдат пренивелирани, за да може водата да се отича към шахтите. В очакване сме и на средства за ремонтните дейности в подпокривното пространство, където се предвижда да има нови зали и стаи, които ще се ползват от възпитаниците ни. Ако този ремонт стартира, е добре пренареждането на паветата да стане след това. То ще отнеме 10 дни. През това време ще ограничим достъпа на децата до двора", коментира още тя. Всичко това обаче може да се случи, след като стане ясен бюджетът на училището.