Театралната афера се задълбочава: Икономическа полиция влезе в Пазарджишкия театър

  • от Ива Модова
  • 11:32, 20.10.2024

Разследването на „Театралната афера“ се задълбочава. В Пзарджишката прокуратура е започнато досъдебно производство след серията от материали  на екипа ни, вързани с направен одит в ДКТ „Константин Величков“.  Медията ни научи, че от два дни полицаи от отдел „Икономическа полиция“ са нахлули в сградата на театъра. В Районна прокуратура Пазарджик е образувано досъдебно произвдоство срещу длъжностно лице от театъра. 

„В кръга на службата си, в периода от 2021 г. до края на 2023 г., въпросното лице е съставило официални документи, в които са удостоверени неверни обстоятелства по отношение на продадени билети. Разследването се води по чл. 311, ал.1 от НК – за документно престъпление, извършено от длъжностно лице. Към момента няма повдигнати обвинения по делото. Наказанието, което законодателят предвижда по този член е до 5 години лишаване от свобода. В маловажни случаи наказанието е лишаване от свобода до една година или пробация. Към досъдебното производство в Районната прокуратура са присъединени материали от проверка на Окръжна прокуратура-Пазарджик, която също касае дейността на театъра. Срокът за приключване на разследването е двумесечен“, се казва в позицията на Районна прокуратура, цитирани от Тelemedia.

Одитори: Частни продуценти са печелили стотици хиляди от държавните театриДесетки хиляди левове са раздадени като ДМС, някои получавали по 22 бона, докато други взимали 100 лв.

Припомняме, че одита на Министерството на културата е открил серия от нарушения в пазарджишкия театър.

Одитът в ДКТ „Константин Величков” е констатирал разходи за разпространение и продажби на билети от външни фирми в размер на 2 038 754 лв. за 2022 г. и 2 366 886 лв. - за 2023 г., а това е близо 90 процента от всички разходи за външни услуги. Над 4,2 млн. лв. от тях са извършени към 3 юридически лица по 5 сключени договора. Договорите са с "Театър Мелпомена" ЕООД (собственик Светлин Стоилов), "Театър Алвина" ООД (собственик Петко Писков) и "Ажур Пико" ЕООД (собственик Кирил Кирилов). Според прокуратурата в Пловдив, Кирилов е свързвал бившия директор на Родопския драматичен театър Румен Бечев и сочения за мозък на схемата – Петко Писков. 

Въпреки че сумите надхвърлят 100 000 лв., обществена поръчка не е обявявана.

Кой в Министерството на културата “проспа“ огромния скок в бюджетите на Родопския и Разградския театри?В момента всички разплащания през СЕБРА са спрени

В документацията липсва информация за обема на свършената работа, нито такава за разходи на разпространителя. Няма доказателства колко е действителният брой и стойност на продадените билети от система за продажби. Част от фактурите надвишават договорената максимална стойност.

Разходите на театъра по договорите значително надвишават от разпространителите суми от продадени билети, а това – отбелязват одиторите, е индиктор за злоупотреба с бюджетни средства.

Парадоксален е фактът, че приходите на ДКТ "Константин Величков" за 2022 г. са 1 252 179 лв., а разходите - 5 312 198 лв. За период от 1 януари 2023 до 30 септември 2023 г. са 1 314 377 (приходи), 5 084 430 лв. (разходи). Цифрите са категорични към 30 септември 2023 г. по размер на извършените разходи Пазарджишкият  театър е втори след  Народен театър „Иван Вазов”. В този период театърът вече се обслужва от Петко Писков, който преди два дни бе задържан във връзка с аферата с фиктивни назначения в театрално- музикалния център в Разград. Там са назначени голям брой хора, нямащи нищо общо нито с театъра, нито с музиката, нито с изкуството или културата. На името на тези хора са издадени дебитни карти, по които ще им се превеждат заплати и ДМС в размери между 25 и 30 000 лева.  Те са с едни и същи пинове, за да може после парите от повечето карти да бъдат лесно теглени от един и същи човек. Само за месец бюджетът на тези няколко културни ведомства в страната, а освен разградския театър, в схемата още е например и смолянският, набъбват от стотина хиляди лева на с по милион отгоре.

Една и съща счетоводителка “обслужвала“ театрите в Смолян и ПазарджикНаследницата ѝ в Родопския отново приближена на Петко Писков

Одитът в Пазарджик доказва, че културният институт е отчел представления, които не са се състояли, но билетите за тях са субсидирани по Методиката. До разминаванията се е стигнало след съпоставка на данните, подадени на контролните органи от ДКТ "Константин Величков" срещу тези от Сцена "Сълза и смях".

Пазарджишкият театър е отчел 2425 зрители и приход от 49 259 лв. от непроведени представления. Сумата на нерегламентираната субсидия е 147 777 лв. В същото време има девет неотчетени спектакъла, които са се играли. Това е индикатор, че приходите от тях не са внесени по сметката на театъра.  Одиторите правят правят приблизителни изчисления и посочват, че става дума за 110 000 лв.

Справка показва и движението на назначенията и уволненията в трупата. Към 1 януари 2002 г. има назначени 76 служители, 38 от тях са артистичната част от трупата. Към средата на септември 2023 г. числеността е набъбнала до 90 човека, от които 42-ма са творчески екип. За целия период на одита е отчетено, че са назначени 36 служители, а прекратените правоотношения са 20. Така на практика е подменена около една трета от екипа. Това се случва именно заради временните назначения със срочни договори заради отделни представления.

Две фирми на афериста Писков въртели делата на Пазарджишкия театърНадеждата е проверяващите органи да разкрият истината

В рамките на периода на одита разходите за заплати са скочили със 17%. Директорът е определял и допълнително материално стимулиране, което се е движело от 100 лв. до 12 000 лв. През март 2023 г. четирима служители са получили общо 18 800 лв. ДМС, а всички останали – общо 31 560 лв. През май двама са получили 21 760 лв., а през авуст – четирима са „отличени” с 22 986 лв.

За периода от 1 януари 2023 г. до 30.09.2023 г. двама актьори, назначени на половин работен ден са получили допълнителни възнаграждения в размер на 65 340 лв. и 51 281 лв.

Посочените в документите представления, на които „Ажур Пико” е организирал турнетата, са  "Аз, досадникът" с Мариан Бачев, Александър Кадиев, Тихомир Благоев, Цветана Радушева, Асен Лозанов, Марио Гълъбов,  "Докато ти спеше" с Мариан Бачев, Кирил Ефремов, Деси Бакърджиева, Антоан Петров - Анди, Ева Тепавичарова, Светломир Радев, "Тя, той и още двама трима" Аня Пенчева, Антоан Петров, Кирил Ефремов, Ненчо Илчев и Тихомир Благоев, "Направихте ме на луд" с Руслан Мъйнов, Мария Сапунджиева, Ненчо Илчев, Кирил Ефремов, Тихомир Благоев, Рада Кайрякова и Павел Иванов; „Спанак с картофи” с Кирил Ефремов, Иво Аръков, Антоан Петров – Анди, „Мъж под чехъл”  с Албена Колева, Кирил Ефремов, Тончо Токмакчиев.

Както медията ни съобщи, от дни в Окръжна прокуратура-Пловдив се водят разпити на служители от Министерството на културата. От два дни работещи в отдел „Бюджетни разходи”, към Дирекция „Бюджет и финансово-счетоводни дейности” са били призовани за разпити.