Представиха книга за олимпийските шампиони на Пловдив

  • от Валентин Видолов
  • 20:15, 22.09.2024

Книгата "Мечтанието", която е посветена на олимпийските шампиони на Пловдив, бе представена в Камерната зала на Драматичния театър в рамките на съпътстващата програма на фестивала "Сцена на кръстопът".  Автори са известният спортен журналист Диян Никифоров и неговият син Димитър Петков, който също е журналист. 

В книгата са представените историите на 12-те пловдивски олимпийски медалисти от техните първи стъпки до олимпийския триумф.

Актрисата от Драматичен театър Пловдив - Елена Кабасакалова представи книгата и беше в ролята на водещ, а за доброто настроение на публиката се погрижи дъщерята на легендарния Марин Бакалов - Андреана, която изпълни големи български песни. 

Легендата на БНР Божана Димитрова беше специален гост на премиерата на книга и направи кратко резюме на произведението. 

"В тази книга няма да четете за статистика, рекорди, метри, сантиметри и килограми, а по-скоро това е един художествен роман, който разказва за тежкия път на всеки един от олимпийските ни медалисти. Всеки един от тях е страхотен характер, който преминал през много, за да стигне до олимпийския връх", заяви Диян Никифоров. 

"За мен и за всеки един българин е гордост това, което сте направили вие. Когато минавам през Алеята на олимпийската слава на Гребната база винаги се възхищавам на големите спортисти на Пловдив и какво са направили те за България и града ни", каза Димитър Петков.

Златните олимпийски медалисти на Пловдив са Стоянка Груйчева, Сийка Келбечева, Йордан Митков, Стоян Делчев, Петър Лесов, Любомир Любенов, Асен Златев, Ваня Гешева, Севдалин Маринов, Николай Бухалов, Стефка Костадинова, Милен Добрев.

От тях двамата са с историческо постижение неподобрено и до днес. Николай Бухалов е единственият българин с два златни медала от една Олимпиада, а Ваня Гешева е единствената българска спортистка с пълен комплект медали - златен, сребърен и бронзов от една Олимпиада. 

За съжаление от 12-те последният пловдивски златен медалист Милен Добрев си отиде през 2015 г. На събитието присъстваха родителите на олимпийския ни шампион, а Милен беше почетен, след като на екрана бяха пуснати негови снимки. 

На представянето присъстваха Йордан Митков, Петър Лесов, Асен Златев и Николай Бухалов, както и голяма част от треньорите на олимпийските шампиони. 

Всички те бяха наградени със специални медали и получиха книгата.