Представят традиционната кухня в пострадалата от земетресенията област Хатай в Пловдив
Генералното консулство на Република Турция в Пловдив кани на представяне на традиционната кухня на област Хатай (Антакия). Вкусовете от пострадалия при земетресенията регион ще бъдат показани пред пловдивчани на 27 май от 11 до 14.30 часа на Младежкия хълм в Plovdiv Stage Park.
Генералният консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю и съпругата му ще почерпят с дюнер по стара хатайска рецепта, фолклорна група от град Кирково ще се погрижи за веселото настроение. Събитието е част от програмата на „Етно кухня на колела”.
Посетителите ще имат възможност да опитат и специалитите на шеф Иляс Кавуранлар, който е четвърто поколение майстор-готвач. Той ще гостува в Cooking Show по време на кулинарния фестивал . Той започва в 11 ч. на 27 май и ще продължи до следобедните часове в неделния ден. Демонстрацията на шеф Кавуранлар се очаква да започне към 14.30 ч. в събота (ако времето позволява работа в кухнята на открито). Специално от Одрин той ще донесе „оджак“ за приготвяне на телешки дроб, завещан от дедите му, които са били най-известните майстори на това ястие в турския град.
Майсторът уточнява, че за добрия одрински джигер е изключително важно как са отглеждани животните. Приготвянето на дроба започва с нарязването му, като ножът за това не се ползва за друго в кухнята на майстора. От 20 години той посреща гости в ресторанта си в Пловдив и разказва за занаята, който се пази от неговия род. Другата тайна за съвършения одрински джигер е свързана с процеса на пържене, който ще видят на панаира любителите на кулинарното изкуство.
Специални гости ще бъдат и майстор-готвачи от Сърбия, които ще демонстрират приготвянето на известния сладкиш „Чупавци“, както и характерните за сръбските семейни традиции сладки „Слава“.
Екипът на пекарна „ХлябЪ“ ще покаже на най-малките участници как се правят вкусни и красиви детски бисквитки.
Редовните посетители на „Етно кухня на колела“ знаят, че само по време на панаира могат да опитат и еврейски ястия по традиционна домашна рецепта. Тази година еврейската кухня предлага, освен любимите соленки „Боикос“ и сладкиша „Тишпищи“, кюфтенца „Фритикас де праса“, както и баничка с месо. Рускоговорящите общности ще приготвят отново много видове блини (сладки и солени) за децата, а арменската кухня ще отговори на предизвикателството с кексчета, локумки, ашуре, сух салам със сушени плодове и традиционните бели сладки.
Както всяка година се очаква майстор-готвачите на турската общност да са изключително щедри. Дами от украинската общност в Пловдив също подготвят свой кулинарен щанд, на който ще предлагат борш, пампушки, вареники с различен пълнеж, галушки, узвар и други характерни ястия. Ще има и традиционна балканска скара, както и здравословни продукти от тахани и масла от ядки на майсторите от семейната компания Nutri Food.
Панаирът на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“ е проект на Фондация „Заедно“, част от Културния календар на Пловдив.