Пламен Панов: Opera Open е сбъдната мечта

  • от PlovdivTime
  • 21:51, 04.06.2021

Ние имаме една вяра и мисия - Пловдив да бъде не само град с минало, но град с бъдеще. Това може да се случи чрез изкуството. Респектирана съм от предшествениците ни, които преди 55 години са имали смелостта да реализират такива мащабни проекти. Имало е 750 артисти, 300 са били в миманса. Това сподели при откриването на осмото издание на фестивала Opera Open тази вечер директорът доц. Нина Найденова.

Зам.-кметът на Пловдив с ресор „Култура” Пламен Панов определи събитието като сбъдната мечта. „Миналата година на Античния театър казах, че фестивалът идва като щипка, която ще отпусне малко душите ни след затварянето. Тази година ще кажа, че фестивалът идва, за да изпълни душите ни. Ние в Община Пловдив ще бъдем отговорен партньор и занапред”, посочи Панов.

Успех на фестивала пожела и кметът на Централен Георги Стаменов.

След това Иван Фратев връчи първата награда на името на "Борис Христов" от Фондация за развитие на артистичните таланти на доц. Нина Найденова за приноса й към възраждането на фестивала и на авторитета на Пловдивската опера.

 

Десетки пловдивчани изпълниха Бунарджика, за да се насладят на събитието, което е перла в културния живот на града под тепетата. То бе открито с „Кармина Бурана“ от Карл Орф. 

Диригент е маестро Емил Табаков, а диригент на хора е Драгомир Йосифов. Солисти в „Кармина Бурана“ са Пламена Гиргинова, Иво Йорданов и Александър Баранов. В постановката участва Хор, Балет и Оркестър на Опера Пловдив и Детски хор към Академията на Госпожа Опера.

Поради неочаквано огромния интерес към „Кармина Бунара“, премиерният спектакъл ще бъде повторен на 5 и 7 юни.  А програмата на OPERA OPEN 2021 включва още 16 завладяващи вечери с 5 премиерни заглавия. Фестивалът ще продължи до 30 август. След „Бунарджика“ спектаклите ще продължат традиционно на Античния театър, където зрителите ще видят премиери на „Севилският бръснар“, „Тоска“, „Дон Жуан“ с участието на международни артисти.

Kоментари

коментар
Зрител
07:59, 05.06.2021
Отговор

Не беше нещо особено. Напоследък само "фишеци".