Община Пловдив чака 21 млн. лева от Европа за изграждането на 12 социални центъра

  • от PlovdivTime
  • 11:23, 07.09.2024

Община Пловдив ще кандидатства по проект за  “Изграждане и оборудване на нови социални и интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа и специализирани социални услуги за лица с увреждания“ по Национален план за възстановяване и устойчивост.

На предстоящата сесия на Общинския съвет ще се даде и зелена светлина за кандидатстването.

Основната цел на процедурата е да се създадат 254 нови социални и интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа и специализирани социални услуги, за да бъде възможно закриването на приблизително 60% от съществуващите специализирани институции за хора с увреждания до края на 2027 г.

Община Пловдив е допустим кандидат, като размерът на допустимото финансиране e на обща стойност 21 млн. лева.
Обектите, с които ще се кандидатства ще са  четири обекта за резидентна грижа за пълнолетни лица с интелектуални затруднения,  шест обета за резидентна грижа за пълнолетни лица с физически увреждания ,  пет обекта за резидентна грижа за пълнолетни лица с деменция. Всеки център трябва да струва не повече от 1,3 млн. лева, а капацитетът му е 15 места.  Те ще бъдат изградени на бул. „Цариградско шосе” 106 и 108.

Другият обект център за специализирана подкрепа за лица с увреждания и техните семейства - с максимална единична стойност 1 258 000,00 лв. с ДДС, който ще бъде ситуиран на адрес, ул. „Прохлада” № 7.

Допустими дейности са строителство, ремонт, облагордяване на дворовете, доставка на оборудване и обзавеждане.

Всички тези обекти трябва да заместят домът за пълнолетни лица с умствена изостаналост в Тракия за 48 лица, както и домовете  за пълнолетни лица с физически и умествени увреждания за 80 лица на „Цариградско шосе”. Те трябва да бъдат закрити до 2027 година.