Родители недоумяват: Защо нова детска градина за 4 млн. лева в Пловдив стои под ключ?

  • от PlovdivTime
  • 17:08, 18.01.2024

Пловдивски родители поставиха редица въпроси относно продължаващият казус с ДГ „Каменица”, която бе изградена с 4 млн. лева, но все още стои под ключ.  На 1 декември 2023 година от Община Пловдив пуснаха прессъобщение, в което се цитираха зам.-кмета по строителството Тошо Пашов и кмета на „Централен” Георги Стаменов. Те бяха заявили, че се очаква новата забавачка да отвори врати в началото на тази  година, но неизвестните все още стоят, пише TrafficNews.

„В средата на януари градината е все така без Акт 16, а учителите нямат представа кога и дали ще се нанесат в новата сграда.  При въпрос от страна на родителите дали има приблизителна дата, служителите на градината повдигат рамене безпомощно. Информация получават от медиите, защото очевидно  управата на града нехае, след като публично сряза лентичката и обра позитивите”, пише пловдивски родител до медията ни. Той обяснява, че детето  посещава "временната" сграда на ул. „Лъджене” 13.

„Децата нямат собствена стая, помещават се в салона по физкултура при много скромни условия (за да не изразя по-зле). Ако погледнете площадката на градината, ще забележите, че съоръженията са изпочупени, а мястото не е достатъчно да побере всички групи. Родителите вече се притесняват какво ще се случва лятото и къде ще играят децата. Обещанията в публичното пространство, че градината ще отвори всеки момент, са още от септември 2023г. Ситуацията започна да става безнадеждна, а мечтата заприлича на кошмар”, пише още той.

Кметът на район „Централен” Георги Стаменов заяви, че дори и с взимането на Акт 16 на сградата това няма автоматично да отвори забавачката за деца.

„ За да заработи една детска градина трябва да минат всички проверки, издаване на разрешения и лицензи. Тук говорим за много институции, като БАБХ, РЗИ и други. Не можем просто да преместим децата от едното място на другото без съответните органи да са дали положителни становища. Необходимо е и Общинският съвет да вземе решени за разкриването на групите в детската градина.

Това се прави и с оглед на безопасност, тъй като става въпрос за нашите деца. Да, неудобството на много родители е голямо, особено като гледат новата градина пред домовете им, а са принудени да карат децата си другаде. Извиняваме се, но ще ги помолим за още малко търпение преди да отвори градината – обичайно това е период от няколко месеца”, каза Стаменов. Той заяви, че след като тя заработи, на родителите ще им се даде избор – дали да преместят децата в новата сграда или да ги оставят в сградата на ул. „Лъждене” 13.