На изложбите в Панаира: Вино от портокал, сладолед с кайсиева ракия и пеещ робот
Трите изложби Агра, Винария и Фудтех, които вчера бяха открити в Пловдивския панаир събират рекорден брой посетители. Изложенията предлагат разнообразни продукти и технологии, които посетителите могат да разгледат и впоследствие да внедрят в собствените си бизнеси.
ФУДТЕХ 2025 изкушава ценителите на гурме деликатеси и почитателите на продукти с автентичен български вкус и произход. Семейни ферми, екостопанства и компании от преработвателния сектор представят храни по традиционни рецепти.
На изложбата може да намерите мус от бял боб с патладжан, червена пиперка и босилек, лютивка от бял боб с доматено пюре, веган протеин на прах. Богато разнообразие от млечни и месни занаятчийски продукти с трюфел, кашкавал с боровинки, кашкавал с бъз, със сини сливи, с орехи и др.
При семейното производство на сурово сушени деликатеси най-новият продукт е Осолена сланина "Черен ангел", направена от изключително специалната и рядка хибридна едноименна порода прасета, която е представена за първи път в България и Европа едва през 2024 година.
На изложението има и уникални десерти, като доминира тенденцията за домашно приготвени сладкиши. Сред тях има серия сладолети с нетрадиционни вкусове - джелато "Хляб, масло и мармалад", "Чийзкейк с боровинки", "Козунак бриош с кайсиева ракия", "Горгонзола с ликьор от хинап"и др.
Освен традиционното изложение на най-нови машини за земеделски производители, семена за посеви и препарати, акцент в Агра изложението бяха нов вид устойчиви на суша царевични хибриди.
"Все повече български фермери не могат да си позволят скъпата инвестиция в поливни системи, а царевицата е култура, която се нуждае от много вода. Затова и има отдръпване от страна на производителите от отглеждането на царевицата. Семената се тестват в Южна Африка, но са абсолютно приложими и у нас, заради промяната на климата и покачването на температурите,” – обяснява Мерлин, търговска представителка от агробранша. По думите ѝ тази година програмите за финансово подпомагане са силно намалени, което допълнително изправя българските фермери пред трудности в инвестирането в нови технологии или, най-малкото – в поливни системи.
В палата 7 бяха представени успехите на 14 от научните институти в страната. Сред тях бяха и иновативни огради за селскостопански животни, които позволяват по-хуманна грижа за животните. Освен това на други щандове можеха да се видят българска разработка на пробиотици, семена на листни култури, приспособени за отглеждане в домашна среда, както и биологични аромати за дифузери. А в палата 11 можеха да се видят и леки автомобили, приспособени за използване в хранителната промишленост.
Един от водещите партньори на изложението – Университетът по хранителни технологии-Пловдив, остави симпатичен робот да се движи по пътеката между щандовете, докато радва с весела музика.
Роботът - понастоящем помощник в учебния процес в УХТ и бъдещ асистент в ресторантьорския бранш, е пуснат в експлоатация преди месец.
„По проекта за създаване на робота работихме с още няколко колеги от университета близо 20 години. Но щом веднъж се изясни модела, работата чувствително се ускорява,” – обяснява гл. ас. Господинов от УХТ. По думите му това е единственият робот в България, който може да бъде допълнително програмиран според нуждите на притежателя си. Например, да сервира вино или да носи инструменти в производството. Преподавателят разкрива още, че студентите също имат малък принос за създаването на робота, но и огромно желание да създават подобни машини. Към момента участието им е малко, защото няма достатъчно финансови средства, за да им се осигурят занимания.
Акцент в изложението ВИНАРИЯ 2025 тази година е вино от нар. За него разказа Божидара - представителката на фабрика от Каварна, докато наливаше чашки за дегустация.
„Наровете се доставят от Испания, а виното се прави в Каварна. Пропорцията е 20% българско мерло и 80% нар, а продуктът е на пазара вече от 5-6 години и хората не спират да го търсят. Това е така, защото виното понижава кръвното налягане, кръвната захар, подходящо е за хора на хранителен режим и диета, тъй като е полезен заместител на алкохола, който често се консумира.”
Друг акцент при напитките беше ликьор от рози, в който се използва водка с 5% алкохолност. Идеята за създаването дошла сонтанно, след като млад предприемач се замислил какъв продукт да създаде, така че той да бъде едновременно отличителен, но и свързан с традицията. Така изобретил ликьор от рози, а години по-късно към разработката си допълнил и ръчно изработени бутилки.
Повече от 200 вина и спиртни напитки участват в надпреварата за медали от ВИНАРИЯ 2025, която започна вчера и ще продължи до 22 февруари в Панаира. В дегустациите бяха представени проби от България, Италия, Турция, Сърбия и Гърция.
„Тази година в конкурса за „Златен ритон“ бяха представени бели вина от стари реколти с изключително качество, на световно ниво. Тези вина се отличават с уникален характер, дълбочина и стил, като отразяват вниманието и майсторството на винарите, които са ги създали“, коментира впечатленията си от конкурса инж. Станимир Стоянов.
На щанда с италиански вкусове по традиция, стартирала преди повече от 10 години, помощ при превода оказваха ученици от 11 и 12 клас на Руската гимназия.
"Тук предлагаме сладки крекери и бисквити, които са без глутен, предназначени особено за хора на хранителен режим или с непоносимост към съставката," - обясни Мария от 11 клас. Момичето сподели също, че намира за много интересно да си сътрудничи с италианци и занапред смята да задълбочи познанията си по езика.
Нейната съученичка Радостина от 12 клас разкри, че учителите по италиански са уведомили класовете за тази възможност за практикуване на езика и са избрали най-способните ученици.
"Да владееш език винаги е богатство. Засега още обмислям сферата, към която да се насоча, но най-вероятно ще бъде област, в която не се използва толкова италианския език. Но знанията по него определено ще ми бъдат от полза," - разкри Радостина.
Изложението ще продължи до 24 февруари.