Малките симптоми могат да бъдат признак на сериозно заболяване

  • от PlovdivTime
  • 08:00, 07.07.2024

Коремните неразположения са част от ежедневието на много хора и често са резултат от начина ни на живот и хранителните ни навици. Д-р Стоянка Джумеркова, която е гастроентеролог в УМБАЛ Каспела в Пловдив, предлага ценни съвети за справяне с тези проблеми и подчертава важността на профилактиката.

Нередовното хранене, консумацията на кафе и алкохол на гладно, приемът на лекарства като аспирин без храна – всичко това може да доведе до киселини, парене в гърлото и зад гръдната кост, гадене и подуване на корема, болки.

Според д-р Джумеркова, симптомите на стомашно-чревно неразположение могат да бъдат облекчени с правилна диета и начин на живот. Тя препоръчва избягване на дразнещи храни и напитки като кафе, алкохол, черен чай и захар. Редовното хранене и спирането на строгите диети като кето диета и палео диета също са важни за поддържане на стомашно-чревното здраве.

Ако симптомите продължават повече от седмица и влошават храненето и качеството ни на живот, д-р Джумеркова съветва да се консултирате с гастроентеролог. Неправилно лекувани, някои стомашно-чревни  състояния могат да доведат до сериозни заболявания като язва, злокачествени новообразувания и други усложнения, които да изискат последваща оперативна намеса. Но понякога „малките“ симптоми могат да крият сериозно заболяване.

„Профилактиката е най-доброто лечение“, подчертава д-р Джумеркова. 

Тя препоръчва редовни прегледи при гастроентеролог, особено ако има фамилна история на стомашно-чревни заболявания. Правилната диагностика и лечение са приоритет на специалистите и не бива да се пренебрегват.

Следването на съветите на д-р Стоянка Джумеркова от УМБАЛ Каспела може значително да подобри стомашно-чревното здраве и да предотврати развитието на сериозни заболявания. Поддържането на здравословен начин на живот и редовните консултации с гастроентеролог са ключови за дълготрайно добро здраве.