Кметът на Пловдив: Училищата отварят дворовете си за всички деца

  • от PlovdivTime
  • 10:56, 07.08.2024

От 12 август училищата в Пловдив отварят дворовете си, за да могат всички деца да играят в тях. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров. Директорите на общинските учебни заведения в Пловдив трябва да осигурят свободен достъп до дворовете в поверените им образователни институции.

„Отдавна обмислям идеята, а напоследък получавам и все повече запитвания от граждани, което ме убеждава, че е добра. Знам, че такава практика вече има и в други общини. Надявам се само на отговорно отношение от страна на всички, които ще влязат в училищните дворове”, съобщи градоначалникът.

Свободният достъп на децата трябва да бъде осигурен за времето от 9.00 до 21.00 часа в неучебно време, в делнични и почивни дни. Директорите трябва да организират и контролират достъпа, а при констатирани нарушения да подават  сигнал до съответните органи.

„Децата на Пловдив трябва да имат възможност да ползват свободно училищните дворове, да спортуват и играят в тях и през ваканциите. Воден от това убеждение и след проучване практиката в други големи български общини, издадох нареждането. В тази връзка получих и много сигнали и запитвания от родители и ученици“, заяви кметът Костадин Димитров. 

Той призова учениците и гражданите, които ще ползват съоръженията, да пазят имуществото и да спазват правилата, въведени от ръководствата на училищата.  

Заместник-кметът на Пловдив в ресор "Образование, бизнес развитие и европейски политики“ Владимир Темелков заяви, че още като общински съветник, в миналия мандат са събирали подписи за подобно действие, но тогава не е било възможно.

„Взехме решение, заедно с кмета на Пловдив, да отворим от 12-ти август всички училищни дворове за деца, за да могат да играят в тях.  Още като общински съветник, в миналия мандат, събирахме подписи за подобно действие, но тогава не можеше. Сега вече - може. Моля за разум при използването на тази прекрасна инфраструктура, където имам прекрасни спомени от детството”, коментира Темелков.

До последно контролът беше на училищните ръководства, които предпочитат да заключат дворовете си, за да ги опазят от вандализъм.