Етно кухня на колела потегли с хоро и италиански деликатеси (Фотогалерия)

  • от PlovdivTime
  • 11:36, 12.05.2018

Фотографии: Руслан Йорданов

С италиански деликатеси, много музика и настроение започна вторият кулинарен фестивал „Етно кухня на колела“ в Пловдив. Дъждът спрямо малко след като гозбите маестро Марко Лукиари бяха готови и привлякоха десетки любители на вкусната храна. Сред изисканите ястия, които се предлагаха, бяха пармеджано от патладжан, лазаня болонезе, прясна паста с рагу от месо, хляб от алтамура и профитерол с шоколад.

Панаирът на кулинарното изкуство на фондация „Заедно“ представя традиционната кухня на народностите с най-стара история под тепетата – арменци, евреи, турци, италианци и руснаци. Етно кухнята бе открита от кмета на район Централен Георги Стаменов в присъствието на лидерите на различните общности.  

Градинката на пл. “Аптека Марица” се превърна в сцена за големи хора и италиански канцонети и арии. Народните танци поведоха жените от ансамбъл „Дикани“, а след тях тропна съставът за народни танци “Седенчица”. Прекрасните оперни изпълнения бяха дело на младите таланти Любомира Петрова и Юрий Илиев.

Тъй като тази година „Етно кухня на колела“ е посветена на ХЛЯБА –  свещената храна и  основно ястие на трапезата на народите по целия свят, всички гости опитаха и от италианската „алтамура“- първият хляб в Европейския съюз със защитен произход и наименованиe. 

Хлябът носи названието си от град Алтамура в Южна Италия (провинция ди Бари), където от години наред се смята, че се приготвя най-вкусният хляб. В Алтамура има само няколко лицензирани пекарни, откъдето туристите могат да си купят автентичния хляб. Рецептата за него не се е променила и до днес. В нея присъстват само сол, мая, вода и брашно.

Кулинарните етно вечери в Пловдив могат да се посещават свободно от всички пловдивчани и гости на града. Идеята е наред със забавлението, публиката да опознае отблизо и обичаите на етносите, които живеят тук заедно от векове. И тази година надпреварата в приготвянето на кулинарните изкушения отново ще се журира от присъстващите, които ще могат да гласуват за любимото си ястие в реално време.

Днес в 17,30 часа на площад „Аптека Марица“ ще започне Денят на руската кухня.