Етно кухня на колела оцвети с вкус и традиции Пловдив (Фотогалерия)
Пловдивчани и гостите на града се събраха на фестивала Етно кухня на колела. Празникът с вкусната храна, традициите и доброто настроение на всички етноси под тепетата заразяват и по традиция събират много посетители. Така бе и в първите два дни от събитието с изкушенията на 12 народности, които съжителстват и споделят ценности в Пловдив.
Таз ивечер фестивалът продължава с комедия от 24 века и опера на живо, както и традиционни храни от италианската и арменската кухня.
Третият ден на Панаира на кулинарното изкуство е посветена на традиционната арменска и италианска култура. Тази година редовните посетителите на панаира ще опитат за първи път семейна арменска празнична баница с кайма и сладки мафиши, а всеки, който желае ще може да се хване на арменско хоро, заедно с младежите от самодейния танцов състав „Ереван“. Мобилната кухня ще предлага разбира се и „хоровадз“, както и празничен ориз, сготвен с много прясно масло и сушени плодове oт известния майстор готвач Ончо Кешишян. Организатор на вечерта е официалният представител на арменската общност във Фондация „Заедно“ Д-р Ахавни Кеворкян.
Днес ще е и последната тематична вечер на италианската кухня, организирана от г-н Давиде Кристиано, която ще се превърне в истински празник за почитателите на театралното и оперното изкуство. Третото издание на „Етно кухня на колела“, което е посветено на Пловдив като Европейска столица на културата, ще бъде закрито с изключително богата културна програма. Пловдивчани и гостите на града ще могат да гледат на живо най-забавната част от комедийната постановка „Жените в Народното събрание“ на „бащата на комедията“ - древногръцкият драматург Аристофан. Началото ще е около 19 часа на откритите площи до Джумая джамия. Комедията е представена за първи път на сцена в края на 4 век пр.н.е. Освен, че се играе в целия свят вече повече от 2 300 години, любопитен факт е, че произведението съдържа името на древно ястие, което се изписва с цели 171 букви и включва различни сладкиши, риба, месо, птици, и сосове.
Междувременно маестро Марко Лукиари, който миналата година грабна приза „Master Ethno Chef”, ще радва почитателите и на кулинарното изкуство. Той ще готви отново в мобилната кухня за всички гости на италианската вечер, която няма как да мине без паста, лазаня и невероятния му профитерол. А какъв е вкусът на „Оливе асколане“ – ще разберат само тези, които дойдат на 19 май в Пловдив.
Вечерта ще завърши с красиви канцонети и известни арии, в изпълнение на оперните артисти Любомира Петрова и Цветан Цветков. На специален екран ще бъде излъчен и филм, посветен на историческите и културни съкровища от музеите на Ватикана.
Фотографии: Румен Куртев и Етно кухня на колела