Живописта като пространство показват Калия Калъчева и Гергана Табакова в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 11:59, 08.09.2024

Млади авторки обръщат традиционната представа за двуизмерността на живописта в пространството в изложба в галерия "Капана". В съвместния си творчески продукт Калия Калъчева и Гергана Табакова преосмислят концепциите на авангарда от началото на 20- ти век за връзката на архитектурата с геометричната абстракция. Те споделят, че работата по създаването на инсталацията продължава 11 месеца, в които двете са в непрестанен диалог без да нарушават личното си разбиране за подбора на материали, употребата им и композиционните решения. Стараят се да търсят разнопосочни подходи, които да пресекат в изграждането на общата творба.

„При подготовката и процеса по намиране на формите, с които да работим, разгледахме архитектурни примери, сред които селището Шибам в Йемен, храмовият комплекс Ангкор Ват в Камбоджа, древния град Персеполис в Иран, както и съвременни градове като Токио и Чикаго.“

В търсенето на общото между всички тези пространства двете художнички се фокусират върху колоната, която не само е основен архитектурен елемент, но представлява и символ, дълбоко вписан в колективната памет. Тя е връзка между земята и небето, представлява вертикала, свързана с организацията и ориентацията на света и е символ силата на съзидание.

В инсталацията „Обем“ множество от прекъснати колони изграждат ритмична структура в пространството, в която може да се разходиш, да преживееш усещането за пространство, което едновременно е едно цяло и се състои от прекъснати вътрешни фрагменти.

За представянето на инсталацията авторите задълбочават съвместната си работа по отношение на конкретното място на изявата. Правят опит да преорганизират създаденото до тук, да зададат нова конфигурация, която да е в композиционно съзвучие с пространството, в което се поставя.В допълнение на инсталацията си „Обем“ авторите представят и произведения, свързани с пътя от двуизмерните към триизмерните практики, от детайла към обекта.

Изложбата се осъществява в партньорство с Advertising Artists. Реализира се с  финансовата подкрепа на г-н Тодор Стайков – меценат, колекционер, подпомагащ реализацията на млади художници, които са завършили специалност “Живопис“ и „Скулптура“ в Националната художествена академия.

Инсталацията е осъществена с финансовата подкрепа на Министерство на културата.