Забележителният Лъчезар Ошавков открива първа изложба в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 09:46, 28.08.2024

Есенният сезон в галерия „Аспект” започва с изключителна изложба – за пръв път своя самостоятелна експозиция в Пловдив представя големият българо-френски художник Лъчезар Ошавков на 4. септември от 18 ч. Въпреки че живее във Франция от 55 години, той никога не скъсва връзката с родината си и периодично представя свои творби в различни галерии. В Пловдив единствената му изложба досега е била в Градската художествена галерия заедно с Андрей Лекарски и покойния Никола Манев през 2018г.

„За настоящата изложба в „Аспект” от ателието на Лъчезар Ошавков в Париж вече пристигнаха 28 картини, които ще покажем, обединени под мотото „70 години живопис“. Те са  много разнообразни  като стил, техника и период на създаване и обхващат наистина 70 години от живота на художника. Започвайки с една малка картина от частна колекция,„Край Видин, пътят за Слана Бара“, която е, може би, първият опит на Ошавков с маслени бои изобщо – преди художествената гимназия, когато е само на 14 години,  - и стигаме до платна, рисувани през последната година, експозицията е своеобразен преглед на творчеството му през годините. Важно е да подчертая, че изложбата няма претенции да бъде и не е „ретроспективна“  в истинския смисъл на това понятие, защото нито пространството на галерията, нито подбраните творби имат претенцията за изчерпателност и всеобхватност”, казва галеристката Олга Петрова.

Освен живописни платна публиката ще има възможност на види и литографии, фоторепродукция,  подписани дигитални отпечатъци и творби смесена техника, почти всички налични за продажба, изключвайки няколко от частни колекции. На откриването художникът ще представи и специално подготвения от него каталог на български език, който той подгови специално за изложбата в Аспект, и всеки негов почитател би могъл да си го закупи и да получи автограф.                                                                          

Лъчезар Ошавков е роден на 30 септември  1940 г. в Видин.  Дипломира се в Художествената гимназия 9 и Художествената академия в София. Напуска България през 1968 г. и се установява в Париж. Дипломира се със специалност „История и социология на изкуството”  в Сорбоната в Париж  през 1979 г.

От  1973 г. до днес излага в Галерията "Етиен дьо Козон" ул. Сена №25 в Париж. Участва във всички парижки Салони (Есенният Салон, Салона на Френските Художници, Компарезон и др). Има реализирани множество изложби във Франция, САЩ, Великобритания, България, Италия, Испания, Япония, Китай... Създава класически фрески, мозайки и декоративни произведения в Париж, Маракеш, Лос Анжелес, Скопие и Виареджо (Италия). Негови произведения фигурират в многобройни часни колекции и музеи в Европа, Америка, Азия и Африка.

Работи и до днес в своето ателие между гората Венсен и брега на река Марна в източната част на Париж.

Изложбата може да бъде разгледана до 24. септември.