Вкусът на Пловдив изкушава в гастрофест
Пловдив е богат не само на история и култура, но и на кулинарни традиции. Slow Food Plovdiv и Фермерски пазар Пловдив канят пловдивчани и гости на града да отпразнуват многообразието от местни вкусове на 16 февруари от 9 до 19 ч. в пространството на бившия бар Каменица.
Събитието Slow Food Plovdiv Fest ще включи срещи с експерти по гастрономическа култура от Италия, Албания и България, фермерски пазар и дегустация на домашни традиционни храни от пловдивския район.
Вижте подробната програма:
9 – 9.30 ч. - Регистрация.
9.30 – 9.40 ч. - Откриване с приветствие от Областна администрация Пловдив.
9.40 – 10.20 ч. - “Earth Markets – моделът за фермерски пазари на Slow Food или как организацията подкрепя местното кулинарно наследство”. Презентация на експерт от Slow Food International.
10.20 - 10.40 ч. - Представяне на Slow Food Albania.
10.40 – 11 ч. - "От бавно хранене към бавен туризъм" - презентация на Велизар Петров – изпълнителен директор на Агенцията за регионално развитие с бизнес център за малки и средни предприятия.
11 – 12 ч., Отворена дискусия на тема „Връзката между местното кулинарно наследство, селото, пловдивчани и гостите на града? Какво влагаме в понятието „домашна храна“? Как да подобрим предлагането на местни храни в ресторантите?“.
Участници:
- шеф Росен Чакъров – главен готвач на ресторант „Хемингуей“,
- Филип Филчев - управител на ресторант Central,
- Мария Грънчарова – собственик на „Комплекс Дияна в с. Труд,
- доц. Десислава Димитрова – национален лидер на Slow Food в България,
- инж. Гергана Кабаиванова – управител на Фондация LocalFood.bg, координатор на Slow Food Plovdiv и организатор на Фермерски пазар Пловдив,
- кулинарни самодейци от Пенсионерски клуб "Чинара" в с. Белащица,
- кулинарни самодейци от селата Старо Железаре, Куртово Конаре, Марково, Храбрино, гр. Раковски, гр. Хисаря и гр. Садово.
Дискусията е отворена за всеки, който има желание да се включи.
12 – 19 ч., Фермерски пазар и дегустация на местни традиционни храни
Slow Food Plovdiv Fest се организира от Фондация LocalFood.bg в партньорство със Slow Food в България, Slow Food International, Областна администрация Пловдив, Regional Development Agency with BSC for SMEs, Община Пловдив - Район Централен, Община Пловдив - Район Тракия и ресторант Централ. Събитието е част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.
Slow Food Plovdiv Fest започва на 16 февруари 2019 г. от 9:00 ч. и продължава до 19:00 ч. Мястото е ул. „Княз Александър I-ви“ 32 ( бившия Бар "Каменица" срещу ресторант Central)