“Вълшебни приказки“ разказва танцов спектакъл в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 11:59, 01.06.2024

One Dance Festival представя "Вълшебни приказки" на компанията "Pocketart" (Чехия) на 1 юни от 19.30 ч. в Дома на културата "Борис Христов". Кoпродукция на Big Pulse Dance Alliance, "Вълшебни приказки" е танцов спектакъл със силна визуална идентичност за осем изпълнителки и двама музиканти. Навлизайки в темите за женствеността и ценностите, които тя внася в нашия свят, изпълнителите поемат назад към места и спомени от своето детство, за да разкрият процесите на израстване и личностното утвърждаване. На сцената те влизат в различни роли, сякаш играят невинна игра или пък пробват нова дреха. Роли, които всички познаваме от известни приказки или биографични истории. Така създаваме нови фантазии за себе си, преосмисляме идентичността си и начина, по който виждаме щастливия си край.

"Pocketart" е творчески колектив, който работи в областта на съвременния танц и физическия театър под ръководството на хореографите Йохана Поцкова и Сабина Бочкова. В своите проекти екипът обединява творци от танца, музиката, сценографията, изобразителното изкуство и светлинния дизайн.

Работата на "Pocketart" се характеризира с теми, които надхвърлят личния опит и засягат обществени проблеми като медийната манипулация, глобалните екологични заплахи, стреса на конкуренцията или позицията на индивида в корпоративната трудова система. Творците се стремят да подхождат цялостно към тези теми чрез детайлна работа с всички театрални компоненти. За всяко свое произведение те търсят нова стилизация на физическото изразяване, която да е уникална за конкретната тема, като създават танцови образи от специфични препратки към тялото. С отличителна поетика, визуална чистота и въздействаща оригинална музика спектаклите целят да породят духовно преживяване, подтиквайки публиката към размисъл върху нашето общество.

Билетите са в продажба на касите на Изипей в цялата страна и онлайн.

Фотография: Vojta Brtnický