Усмихнат и цветен - Фолклорният фестивал завладя Пловдив

  • от Димитър Цонев
  • 20:11, 29.07.2024

Магични, цветни и усмихнати - участниците в 28-мото издание на Международния фолклорен фестивал сътвориха истински празник за пловдивчани и гостите на града. Те дефилираха по Главната, потропваха хора, пяха, свириха, снимаха се с минувачите, а накрая изнесоха и кратка програма на откритата сцена на пл. "Стефан Стамболов".

Въпреки горещото време имаше мнозина зрители, които се бяха събрали, за да аплодират тазгодишните участници ансамбъл за народни танци "Мангилик" (Казахстан), танцова школа „Джирнас” (Латвия), фолклорна група „Хора Маре“ (Молдова), културно общество „Димитриe Котурович“ (Сърбия), танцов ансамбъл „Балатон“ (Унгария), държавен ансамбъл за песни и танци "Мхедрули" (Грузия). Към тях се присъединиха и българските домакини на събитието фолклорен ансамбъл „Тракия“ (Пловдив), представителен ансамбъл „Марица“ (СУ "Св. Св. Кирил и Методий" – Пловдив) и представителен ансамбъл „Войводинци“ (НЧ „Виделина-1928" с. Войводиново).

От днес до петък всеки от дните от 17.30 часа ще има дефилета на танцовите трупи от „Дом Левски” до откритата сцена на пл. „Стефан Стамболов”, където с начален час 18 ч. ще има кратки концерти. Концертите на сцената на Античния театър всяка вечер са от 20 ч. Всички концерти са с вход свободен, с изключение на концерта на Държавен ансамбъл за песни и танци "Мхедрули" от Грузия на 1 август, който е с билети.