Ул. “Иван Вазов“ става фестивална сцена с концерти, гейминг, косплей шоу от 5. до 8. септември

  • от Мария Луцова
  • 17:35, 06.08.2024

Station Street Festival се завръща с второто си издание от 5. до 8. септември включително на ул. "Иван Вазов". Програмата и тази година е много богата на концерти с участието на 17 групи и индивидуални артисти, разнообразни гейминг зони, фантастично косплей шоу с конкурсен характер, кулинарно стрийт фууд състезание, ателиета, срещи с творчески екипи, архитектурни разходки.

Специално за провеждането на фестивала отново ще бъде затворена ул. "Иван Вазов" в отсечката от пл. "Централен" до светофарите на ул. "Авксентий Велешки" от 3. до 9. септември включително.

Старт на музикалната програма на 5. септември от 18 часа ще даде унгарският музикант Ben T Kadar, повлиян от хип-хопа, елекронния поп, лоу-фай и трап. След него на сцената ще излязат гръцкият инди артист French Fry (19 ч.), британската алтернативна инди група Camens (20 ч.), а от 21.30 до 23 ч. - Остава.

Празничната програма на 6. септември в 17 ч. започва с Димитър Благоев Трио и техния проект "The Trinketeer". После на сцената ще свирят и пеят артистите от интернационалната джаз група Postcard (18 ч.), вдъхновените от фолклора ни Quintet Colors (19 ч.), гръцките музиканти от Хайг Язджиян Трио (20 ч.). За финал ще се насладим на изпълненията на Теодосий Спасов Фолк Квинтет (21.30-23 ч.). Квинтетът е в състав Теодосий Спасов - кавал и вокал, Пейо Пеев - гъдулка, Иван Георгиев - гайда, Генадий Рашков - тъпан, и Християн Цвятков - китара.

Музикалната програма на 7. септември стартира в 18 часа с изпълнения на родения в Истанбул артист GØK2, известен с уникалния си микс от пънк-хоп, електро-пънк, пънк рог, биг бийт и брейк бийт. След това ще чуем концерти на българската ъндърграунд банда Obsolete Guns (19 ч.), YSRA с невероятната им смесица от фламенко, етно, цигански традиции и джаз (20 ч.), гръцката прогресив рок група Villagers of Ioannina City (21.30-23 ч.)

Последната музикална вечер на фестивала ще открие пловдивската алтърнатив банда Broke Concept (17 ч.), Peyotoff - солов проект на китариста Петър Йотов (18 ч.), рок триото Цар Плъх с песните от предстоящия им дебютен албум (19 ч.), Smallman, които се завръщат на музикалната сцена след 4-годишно прекъсване с нова енергия и ентусиазъм (20.30 ч.).

Във фестивалната програма са предвидени няколко архитектурни обиколки - на ул. "Иван Вазов" (6. септември, 11 ч.) и в квартал 324 (7. септември от 11 ч.). И за двете е необходима предварителна резервация на официалния сайт на събитието.

Феновете на косплея няма да останат излъгани, защото на 7. септември от 11 ч. голямата сцена ще се изпълни с герои и злодеи от филми, анимета, комикси и видеоигри. Шоуто ще има и състезателен характер с игри и награди, самата надпревара ще стартира в 14 ч. Интересното е, че в събитието ще се включат популярни личности като Maestro Nayllini, Enggenov, Леа и др. Организатор е Skull Production.

Същия ден посетителите ще имат възможност да се срещнат от 12 часа със създателите на Maina Town и комиксите "Дъга".

В Гейминг зоната на фестивала от 5. до 8. септември включително ще има забавления и обучения с Hills' Kings, настолни игри с Настола.БГ, Red Zone VR Station, Gplay Station Plovdiv, Blood on the Clocktower Social Deduction Game, Mortal Kombat 1 Турнир, Tekken 8 Турнир. Точните часове на събитията организаторите са поместили в социалните си медии.

Предвидено е и едно интересно кулинарно събитие - на 6. септември от 11 часа в Пекарната на Дани ще има плодово ателие за деца.

Кулинарното състезание European Street Food Awards също е част от програмата на фестивала, а за него под тепетата пристигат всепризнати майстори като Георги Ерменков, Петко Шаранков, Калоян Колев, Димитър Андреев, които ще журират конкурса. Конкурсът ще представи гурме улична храна от топ състезатели, демонстрации на живо от известни готвачи. Публиката ще излъчи своите победители, които ще получат своите награди по време на церемонията наред с фаворитите на професионалното жури. Това ще се случи в последния фестивален ден.

Фестивалът отново ще има своето излъчване наживо.

Station Street Festival се реализира с подкрепата на Пловдив-Европейска столица на културата 2019.