Творческа лаборатория за хорова музика „Крикор Четинян“ с концерт в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 10:26, 24.07.2024

За осми път в Пловдив започна „Творческа лаборатория за запознаване с хорова музика“, носеща името на Крикор Четинян (1943-2018). Тя е създадена през 2015 г. по идея на  Крикор Четинян – изтъкнат български хоров диригент и дългогодишен преподавател по дирижиране в АМТИИ-Пловдив и НМА „Панчо Владигеров“- София и Кръстин Настев – негов ученик и последовател, понастоящем - диригент на Варненската опера.

Летният курс дава възможност на участниците - хорови диригенти, студенти и учители по музика, да работят с водещи фигури в класическата хорова музика, музикалния фолклор и джаза; предлага практическа работа с хор, индивидуални или групови занимания по диригентска техника и теоретични лекции. Любезен домакин на Творческата лаборатория е  Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ в Пловдив.

От петък и в рамките на следващите дни, ръководителите Кръстин Настев и Сергей Павлов и гост-преподавателят от Канада - Десислава Гавраилова ще работят с участниците от цяла България и чужбина по познати и непознати произведения на френски език.

Идеята на тазгодишното издание е задълбоченото запознаване на участниците с френската музикална култура и включва Ателие за френска дикция за пианисти и певци.

Всяка година кулминацията на Творческата лаборатория е публичен заключителен концерт, който по традиция се провежда в емблематично архитектурно пространство в града под тепетата.

Тази година заключителният концерт е днес - на 24 юли, сряда, от 19 ч. в зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив. С него ще бъде отбелязана 100 - годишнината на френския композитор, органист, пианист и педагог, Габриел Форе - една от централните фигури във френската музика от края на ХІХ и началото на ХХ век. Входът е свободен!

„Творческа лаборатория за запознаване с хорова музика „Крикор Четинян“ се провежда със съдействието на Община Пловдив като част от Културния календар на града и с подкрепата на НУМТИ „Добрин Петков“.