Траяна Панайотова показва “Усещане за място“ в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 17:38, 10.10.2024


Траяна Панайотова, след впечатляващата си първа изложба през 2021 г., отново гостува в галерия "Лабиринт" на 12 октомври от 18 до 20 ч. с "Усещане за място".

“Изложбата „Усещане за място“ интерпретира идеята за пространството като абстрактно понятие, предизвикващо емоционалното ни възприятие. Липсата на конкретност носи свободата да си спомним, да си представим, да преживеем, да се отделим от реалността… заедно”, казва авторката.

Работите на Траяна Панайотова са изключително фини, минималистични и пестеливи, но същевременно изградени прецизно от много прозирни пластове, които дават дълбочина и богатство на формите. Нейната живопис освобождава пространството, разширява го, прави място за повече въздух и свобода.

Траяна Панайотова е родом от Ямбол, завършила е професионалната гимназия за приложни изкуства в Казанлък, после учи във Велико Търново (Бакалавър – изящни изкуства с направление скулптура, при проф. Константин Денев и ас. Тодор Ламбов и Магистър – педагогика на изобразителното изкуство с направление скулптура, при доц. Георги Минчев). През летния семестър на учебната 2008-2009 г. е студент по програма Еразъм в Лисабонски университет, факултет по изящни изкуства, в Португалия.

Живее и работи в София. От 2020 е член на СБХ.

Има участия в най-разнообразни форуми: кураторски изложби, национални изложби, биеналета в страната и чужбина. Носител е на много награди, сред които: награда за живопис от IX Международно биенале „Изкуството на миниатюрата“, Художествена галерия Русе; награда на СБХ от 5 -та Национална изложба биенале „Тенец“, Монтана; награда за скулптура от Национална изложба –конкурс за живопис и скулптура/ Млади български художници по идея на г-н Тодор Стайков, галерия „Райко Алексиев”, София. Номинирана е за международна награда „Валтер Кошатцки”, Музей за модерно изкуство MUMOK, Виена, Австрия.

Изложбата продължава до 27 октомври.