Театралната „Сцена на кръстопът” идва 22 спектакъла, премиери на книги и изложби

  • от Мария Луцова
  • 15:34, 11.09.2019

„Отново е септември и пак на касата на театъра има опашки! Никой не пита какво ще се случва, защото знае – започва фестивалът „Сцена на кръстопът”. С тези думи директорът на Драматичен театър-Пловдив Кръстю Кръстев започна представянето на тазгодишното издание на най-авторитетния театрален форум под тепетата, който се открива тази вечер от 19 часа с премиерата на „По-полека” – копродукция на пловдивската трупа и Младежки театър „Николай Бинев”. 

Кръстев подчерта, че като селекционер на „Сцената” се е постарал да подбере великолепни спектакли на изключителни режисьори с участието на талантливи актьори, а основната задача е била пловдивската публика да види най-значимите постижения в театралния живот у нас. 

„Всичко, което е любопитно, е тук – в Пловдив!”, подчерта той. 

Детайли от програмата очерта д-р Сава Драгунчев, част от фестивалния екип на „Сцената”: „22 представления, 7, от които са по българска драматургия.  Ще видим трупите на 12 театъра, сред които са и гостите ни от Украйна и Унгария. Стремежът ни бе програмата на фестивала да предложи добър баланс между това публиката да изпитва удоволствие от театъра хем да открива смисъла от това изкуство”.  Драгунчев обърна внимание и на богатата съпътстваща програма, в която ще бъдат представени  4 значителни книги за историята и същността на театралното изкуство и използва срещата с медиите, за да предаде посланието на арт директора и основател на фестивала проф. Стефан Данаилов. 

„Той изпраща целувки на пловдивчани и Пловдив”, каза Драгунчев и сподели, че се радва, че Мастера, както го наричат студентите му, ще изпълни миналогодишното си обещание и въпреки преживяния преди време инцидент, ще се качи на сцената на 22 септември със спектакъла „Актрисата”. 

В програмата на 23-ата „Сцена” ще видим представления, които бяха сред забелязаните за двете най-престижни награди Икар и Аскеер, има и такива, които останаха извън полезрението на журитата, чертаят тенденции в театъра. Всичко те са събрани в мотото на тазгодишното издание „Театъра: Невъзможното”. 

Специален акцент в програмата е и концертът  по повод 80-годишнината от рождението на Тодор Колев ще зарадва почитателите на големия актьор на 21 септември от 19 часа в Драматичния театър в рамките на фестивала „Сцена на кръстопът” .  „За Тодор Колев” е проект на Камен Донев, в който той заедно със свои съученици и приятели ще представи спомени и разкази от първо лице, както и избрани песни на големия български артист и вдъхновител. 

Те ще се играят на три сцени – в Камерна зала и Голяма зала на Драмата и в салона на Кукления театър. 

Заместник-кметът инж. Александър Държиков поздрави организаторите по повод началото на 23-ото издание и отбеляза, че фестивалът, който е традиционна част от Културния календар на Община Пловдив, става все по-интересен, с все по-висок рейтинг и все по-очакван от пловдивската публика. Доказателство е и фактът, че билетите за голяма част от представленията свършват за ден. Той пожела успех на 23-ия фестивал „Сцена на кръстопът“ и на добър час на двата премиерни спектакъла на Пловдивския театър.  

Своята благодарност към партньори,  спонсори и медии отправи и продуцентът на „Сцената” Ирен Чанкова: „Благодаря на всички, които са съпричастни към това приключение. Тази година Министерство на културата намали субсидията на фестивала, но домакинът на събитието – директорът на Пловдивския театър Кръстю Кръстев, като истински рицар отсече: „няма да отпадне нито едно представление”. Радвам се, че заедно успяваме и 23-ото издание на „Сцена на кръстопът” вече е факт”. 

Фестивалът тази година е под мотото „Театъра: невъзможното” и се осъществява с финансовата подкрепа на община Пловдив и Министерство на културата. Неизменен съмишленик и партньор на фестивала е Драматичен театър-Пловдив. Провежда се с подкрепата на меценатското семейство, което от години работи за авторитета на фестивала.

Билетите за  Международния театрален фестивал „Сцена на кръстопът” се продават на касата на театъра и онлайн в платформата на Драматичен театър-Пловдив www.tickets.dtp.bg

В сайта на фестивала http://scenatepe.com/ може да прочетете анонси за всички представления от основната програма, там са поместени новини, както и датите и часовете на съпътстващите събития от тазгодишното издание на „Сцена на кръстопът”.