Световни артисти гостуват на Международни фотографски срещи в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 15:00, 13.10.2024

Международните фотографски срещи - фестивал с 40-годишна история, очакват своята публика в галерия „Капана”. Заслугите на основателя и артистичен директор доц. д-р Никола Лаутлиев да среща пловдивската публика със стотици елитни артисти фотографи през годините бяха основателно подчертани от заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов по време на откриването. 

Селекцията и тази година е първокласна. Богатата програма започва с изложбите на две артистки, заемащи челните места в ранглистата на световния фотографски елит - Кортни Рой (Канада/Франция) и Джулия Фулъртън Батън (Великобритания). На двата етажа в галерията те се представят със свои фотографски творби от няколко серии, повечето съвсем скоро заснети. Двете авторки са съвършено различни като техника и подход, като стил и внушения. Обединяват ги несъмненият им талант и сила на въздействие на авторските им идеи.

 И Кортни Рой, и Джулия Фулъртън-Батън са за първи път в Пловдив, но краткото им пребиваване, изпълнено със срещи и ярки впечатления от културни градски средища, ги убеждават, че са попаднали в артистичното сърце на България. 

Тази година темата на МФС е “Colour, Reality, Imagination/ “Цвят, реалност, въображение”.  Разгръщането ѝ може да се проследи в останалите фестивални изложби - на Валерий Пощаров (1-ви етаж) и Ник Ханес (2-ри етаж) в ГХГ-Пловдив , ул. “Княз Александър I” №15;  Фернандо Монтиел Клинт и  Александрос Аврамидис в Балабанова къща, Старинен Пловдив.

В програмата са предвидени също уъркшопи, лекции и творчески срещи. Фестивалът продължава до 31 октомври, когато ще завърши с концерт отново в галерия “Капана”. 

Международни фотографски срещи са част от Културния календар на Община Пловдив и се реализират с нейната подкрепа.