Стриймпънк изложбата “Бъдеще в минало време“ гостува в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 09:59, 30.05.2024

Изложба, вдъхновена и повлияна от стииймпънк културата - „Бъдеще в минало време“ на младата и талантлива Свилена Тенева, гостува от 4 юни в 18 ч. в галерия "Възраждане". Изложбата е и дебютна на авторката за Пловдив.

"При всичките ни над 600 изложби, такава експозиция не сме показвали. Особен жанр живописване. Изискана, естетска, фантастична стилизация на образите, с приказни елементи, с фрагментиране на технически чаркове в един причудлив сюжет. Това е някакъв ретро футуристичен живописен почерк, който носи името стиймпънк. Младата авторка създава, по единсъвсем новаторски, стилен маниер, нещо ново, провокира зрителя в едно иновативно живописно пространство, като демонстрира една особена красота за закърнелите ни вкусове", казва галеристът Краси Алексиева.

Свилена Тенева е родена през 1987 г. в Стара Загора. Завършва Национална художествена гимназия за изящни изкуства „Цанко
Лавренов“ в Пловдив със специалност „Графика“, а след това и Национална художествена академия със специалност „Плакат и
визулна комуникация“. Член е на дружеството на старозагорските художници. Работи основно в областта на живописта, графичната рисунка и илюстрацията. Зад гърба си има една самостоятелна изложба живопис в София и редица участия в съвместни експозиции и проекти в страната. В работата си, тя преплита елементи вдъхновени от сюрреализма, сецесиона, магическия реализъм както и от стиймпънк стила.

Творбите ще можете да разгледате до 24 юни.