„Сол и пипер“ е рай за гастрономите в Пловдив
„Salt & Pepper” вече четири години събира почитателите на вкусната храна в Пловдив. „Нашият ресторант предлага много по-различни неща от другите. Имаме доста ястия, които са единствено наш специалитет”, казва шеф-готвачът Николай Боруков. Сред уникалните им гозби са токачката, патешкото, агнешките джоланчета и петелчетата. „Една от причините петелчетата да се появят на пазара е сериозното търсене от наша страна”, допълва майсторът.
Боруков свещенодейства над печката вече над 22 години. Отдавна си е извоювал име сред водещите гастрономи в България. Години наред той приготвяше фантастична средиземноморска кухня в ресторант „Фадо“ в европейската столица на културата. И в „Salt & Pepper” се придържа към сезонното готвене със свежи и месни продукти.
Ресторантът се помещава в модерна бизнес-сграда между площад „Съединение“ и река Марица.
Особен уют на заведението придава просторната тераса. Там клиентите се наслаждават на отлична гледка към старите сгради в центъра на Пловдив. Пъстри цветя, сандъчета с люти чушки, чери домати, праз лук, чесън и най-различни ароматни билки опасват уютната тераса. Верандата дава силно предимство на ресторанта - благодарение на газовите печки се ползва през цялата зима, и като външен салон. Налице е удобно място за пристрастените към цигарения дим.
„Обстановката в „Salt & Pepper” е домашна. Ние искаме всеки човек да се почувства при нас все едно е в хола или всекидневната си. Да може да се отпусне и да намери своя домашен уют“, подчертава Николай Боруков. Шеф-готвачът и неговият екип владеят изкуството да превръщат клиентите в свои приятели чрез добро отношение и безукорно обслужване.
Затова и редица посетители от периода му във „Фадо“ останаха верни и е преминаха към „Salt & Pepper”. Непрекъснато се увеличава и броят на притежателите на членски карти, които ползват най-различни отстъпки и бонуси.
Николай Боруков признава, че за него готвенето е страст, хоби, начин на живот и бизнес. Професионалното кулинарство заема вече 22 години от живота му. „Пътувал съм доста по света и продължавам да пътувам - гледам и се уча от големите готвачи и различните национални кухни. Човек трябва непрекъснато да са усъвършенства. Всеки ден излизат нови техники и нови продукти, непознати за нашия пазар“, подчертава шеф-готвачът.
По думите му преди време е било трудно да намериш вкуса на хората. Клиентите на ресторантите били добри експериментатори и склонни да опитат всяко екзотично предложение и не държали на качеството. „През последните 7-8 години българите изградиха своя вкус - предпочитат изчистена храна - нещо свежо и чисто и качествено“, допълва той.
Ресторантът се помещава в модерна бизнес-сграда до площад „Съединение”
Десертите се приготвят изцяло в кухнята „Salt & Pepper”
Клиентите намират домашен уют в заведението
Аквариумът е една от главните атракции
Терасата предлага прекрасна гледка към старите сгради в центъра на Пловдив
Според Боруков българският пазар се развива добре – в страната и особено в Пловдивския край екологично чисти продукти с ясен произход. „Разполагаме с прекрасно телешко, агнешко, свинско, патешко и пилешко месо. Доставят ни превъзходни зеленчуци - чушки, зеле, домати, краставици и каквото можете да си представи. Не са за пропускане и вкусните манатарки“, смята стопанинът на „Salt & Pepper”. Той е на мнение, че ресторантите в България трябва да предлагат поне 70% местни гозби и напитки – предполага го и качеството, а в същото време българската кухня се налага като бранд.
По същия начин разнообразието и отличните вкусови характеристики могат да се използват за открояването на пловдивската гастрономия. Шеф-готвачът е обнадежден, че хората пият все повече български вина, а тракийския регион около града под тепетата от векове се слави като голям производител на грозде и средоточие на многобройни изби.
Друго предимство на „Salt & Pepper” е, че в кухнята им се приготвя всичко - бъркат тесто, месят хляб, правят собствени сосове и натурални десерти. Най-търсени са шоколадовите им лакомства. „Работим в затворен кръг и по този начин гарантираме качеството на храна“, казва Николай Боруков.
В есенното меню „Salt & Pepper” се набляга на дивеча, трюфелите и стековете. Новите предложения са бутче от фазан с пюре от картофи, пащърнак и трюфел, филе от фазан със сладки картофи и тиквички, агнешко джоланче , наложено с билки, с пюре с целина и шалот, телешки бузи в масло и чесън с печен сос. В листа присъства и токачката, която е една от запазените марки на ресторанта.
Сочните пържоли и стекове са заели цяла страница в менюто на „Salt & Peper” . Месото, което зарежда собственикът на ресторанта няма да разочарова и най- претенциозните гости. Кървавите стекове идват от всички краища на света. В ресторанта поднасят прочутия говежди Рибай стек с кост, както и Вагу рибай рол стек от селектирана японска порода.
„Salt & Peper” е единственият ресторант в града, където поднасят и чистокръвно японско Кобе. Може да бъде поръчан и топящият се върху езика млечен телешки френч стек, пепър – стек, конски стек, телешки рибстек, Далас стек, Денвър стек и още няколко невероятно вкусни печени меса, които биха разколебали вярата и на отявлен вегетарианец.
Наред със специалитетите, шеф Боруков предлага и едно от най- изкусителните обедни менюта в града. Цените са още по-съблазнителни и затова ресторантът е любима дестинация на работещите в центъра на града. Ако решите да вечеряте там, не се учудвайте ако компанията на съседната маса празнува рожден ден, юбилей или повишение. Ресторантът е любим на пловдивчани, които искат отбележат някое специално семейно събитие.
„Salt & Pepper” предлага над сто вида вино
С отлично обслужване ресторантът превръща клиентите в приятели
Средиземноморската кухня е на почит в заведението на шеф-готвач Боруков
Пушачите имат свое убежище на терасата и през зимата
Ресторантът разполага с 65 места
Шоколадовите сладкиши са сред най-търсените
Цветя и билки украсяват терасата