След години: Баня „Старинна” отваря врати за Седмица на съвременното изкуство

  • от Мария Луцова
  • 10:44, 27.08.2024

Баня „Старинна” отново ще бъде арена за културни събития, след като в продължение на четири години беше заключена. Култовото арт пространство отваря врати за 30-ото издание на Седмицата на съвременното изкуство от  4. до 25. септември. Форумът е под мотото „За по-добър свят”.

В банята своите интерпретации на темата ще представят  Адела Юшич (Босна и Херцеговина), Албена Михайлова-Бенджи (Швейцария/България), Асен Кръстенов (България), Велизар Димчев (България), Веселин Алексиев и Милена Кънчева (България), Дуварколектив (Хана Роуз, Никола Венков, Янка Симова, България), Кейтлън Манинг (САЩ/Мексико), Кристиан Нямпета (САЩ), Надя Генова (България), Ninavale (Нина Ковачева и Валентин Стефанов, Франция/България), Таня Остоич (Германия/Сърбия), Татяна Фьодорова-Лефтер (Молдова), Ширин Нешат (САЩ/Иран). Специално място в изложбата ще заемат творби на големия пловдивски артист Ицко Мазнев, който ни напусна през 2016 г. В пространството пред банята  ще работят Яна и Димитър Костови (България). В Баня “Старинна” ще се проведе и дискусия, водена от Станимир Панайотов (България) и Сузана Милевска (Северна Македония).

Седмицата на съвременното изкуство ще завладее и други публични пространства – на стълбите на Каменица ще можем да гледаме акция на Дан Тенев (България), Емил Миразчиев (България) и Живка Валявичарска (САЩ/България) ще покажат видео мапинг и инсталации в парка на бившата Гарнизонна фурна, Иван Иванов (България) ще твори на Братската могила, Таня Остоич (Германия/Сърбия) ще представи свой пърформанс пред галерия Капана  и Баня „Старинна“,  Осман Юсеинов (България) -пред Цар-Симеоновата градина (Водни огледала), Севдалина Кочевска (България)  - пред кино „Космос“,  Сашо Станойковик (Северна Макeдoния) също ще има акция в обществена среда.

Сдружение „Изкуство днес“  акцентира върху тридесетгодишната история на събитието, утвърдило се с присъствието си на международна, национална и градска сцена, както и да предостави форум за актуални социални, политически и културни проблеми на обществото на местно и глобално ниво, отразени чрез визуалните изкуства.

„За по-добър свят“ мобилизира трансформиращия потенциал на съвременното изкуство с визуално и творческо въображение. Творбите засягат актуални теми като екология, миграция и диаспорични култури, война и политическо насилие, неолиберализъм, деколонизация, раса, религия и етнос, пол и сексуалност и др. По-голяма част от работите ще бъдат изложени в Баня „Старинна“, която временно ще отвори врати специално за Седмицата, както и в Галерия Cu29, която взема участие за първи път. С инсталации, акции и интервенции ще бъдат активирани и ключови обществени пространства в града. Към програмата на Седмицата със собствено организирани и продуцирани изложби се включват проектът „Изкуство за зелено бъдеще“ и Галерия Сариева.

Куратори са Живка Валявичарска (САЩ/България) и Емил Миразчиев (България).

Припомняме, че отварянето на Баня „Старинна” е събитие, защото от  2020 г. зданието стои заключено заради забавяне на процедурата по съгласуване на проекта за реставрация и адаптация. Идейният проект е изготвен от арх. Стана Бозаджиева през 2020 г. Той е съгласуван и приет от Националния институт за недвижимо културно наследство с издадено становище на 13 декември 2021 г. От НИНКН са дадени препоръки относно инвестиционния проект. След нанесените корекции той е одобрен на 21 март 2022 г. Тепърва предстои реализацията на проекта по реставрацията и консервацията на банята.

ПРОГРАМА:
3 септември:
17-19 ч. - Подгряваща акция на Дан Тенев, стълби на Каменица
20.30 ч. - Инсталация на Иван Иванов, Братска могила (проект „Изкуство за зелено бъдеще“)
21.30 ч. - Видео мапинг „Светове“ на Емил Миразчиев, Гарнизонна фурна (проект „Изкуство за зелено бъдеще“)
4 септември:
18 ч. - Пърформанс на Таня Остоич пред Градска художествена галерия „Капана“, ул. „Райко Даскалов“ 29
19.30 ч. - Официално откриване, Баня „Старинна“
20.30 ч.-  Жестова акция на Яна Костова, пред Баня „Старинна“
5 септември:
17-18.30 ч. -  Кръгла маса и дискусия на тема „Изкуство и социална трансформация“ със Сузана Милевска, кураторка и изкуствоведка, и Станимир Панайотов, философ и писател, Баня „Старинна“
18.30 ч. - Пърформанс на Албена Михайлова-Бенджи, Баня „Старинна“
20 ч. - Откриване видео изложба на Кейтлън Манинг, Галерия Cu29
6 септември:
18 ч. - Откриване на самостоятелна изложба „Град на сенките“ на Камен Стоянов, Галерия Сариева (организирана и продуцирана от галерията)

„Седмица на съвременното изкуство“ е проект на Сдружение „Изкуство днес“, член на международната мрежа от немски културни общества в чужбина на Гьоте-институт. Той е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата, в партньорство с Община Пловдив и Гьоте-институт и е част от културния календар на Община Пловдив.