Режисьорът Николай Василев празнува рожден ден с филма „Ваклуш“ в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 11:02, 13.09.2024

Един от най-гледаните документални филми на десетилетието „Ваклуш“ ще има специална прожекция на 15. септември от 18 ч. Срещу нулев билет от касата на Lucky Дом на киното всеки може да преживее необикновената история на Ваклуш Толев, събрана в 100 минути. Денят не е избран случайно за 131-вото излъчване, тъй като точно тогава e рожденият ден на режисьора Николай Василев, който преди година направи предпремиерата на същото място в Пловдив.

Веднага след това, на София Филм Фест, „Ваклуш“ се превърна в най-популярния филм от документалната програма на фестивала. След обиколка в цяла България и Европа, в края на април, режисьорът и посланията на духовния учител, посетиха Америка и Канада, където бяха топло посрещнати от публиката на 16 града.

Според Николай Василев филмът има свой собствен живот и може би затова с лекота преминава през световните граници. Той вече е селектиран за участия в 28 фестивала в целия свят. Отличен е с 12 награди от Америка, Франция, Индия, Швейцария, Венецуела и Филипините. Последният му трофей е от Swedish International Film Festival, а предпоследната награда е „Златна светулка“ в категорията „Най-добър филм за социална справедливост“ от Cannes World Film Festival.