Ръководители на 10 трупи и млади артисти си дадоха среща на театрално изложение в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 10:32, 20.06.2024
Първото театрално изложение се проведе на 15 и 16 юни в Пловдивския драматичен театър. Пилотното събитие имаше каузата да даде възможност на млади студенти и артисти да представят наживо творческите си проекти пред директори и представители на ръководствата на професионалните театри в България.

Участие в първото Театрално изложение взеха директори и членове от ДКТ “Димитър Димов”-Кърджали, ДТ “Никола Вапцаров”- Благоевград, МГТ “Зад Канала”-София, ДКТ “Иван Димов”-Хасково, ДКТ “Иван Радоев”-Плевен, ДТ "Рачо Стоянов"-Габрово, ДТ “Стефан Киров”-Сливен, Театър “199”.София, както и представител на театъра от град Велес, Република Северна Македония.
За участие в Театралното изложение бяха изпратени 25 творчески проекта, съдържащи подробна информация за мотивацията на артистите, режисьорски експликации, примерни екипи, видео-презентации, макети на сценография, скици за костюми и реквизит.

От изпратените предложения работна група от Драматичен театър-Пловдив селектира и допусна до участие 9 проекта. В рамките на първия ден от Театралното изложение бяха проведени 2 сесии. Всеки един от участниците разполагаше с 20 минути за представяне на творческата си идея и 10 минути за отговори на въпроси от страна на присъстващите.

В края на работните сесии директорът на театъра под тепетата Сюзанна Арутюнян-Василевска изрази надежда, че при интерес към конкретен проект, присъстващите театрални ръководители ще се свържат с неговите създатели в срок от 2 седмици за последващи разговори и евентуална реализация на проекта.

Вторият ден на изложението бе посветен на Кръгла маса върху актуални проблеми на театралния мениджмънт в България. Очертани бяха следните проблемни полета:
- Липсата на квалифицирани административни и технически кадри в театрите, с акцент върху позициите ПР и маркетинг. Направено бе предложение за създаване на програма, която да даде възможност на завършващите специалностите “Артмениджмънт” и “PR на арторганизации” да имат практически стаж в българските театри за не по-малко от девет месеца, като средствата да бъдат осигурени от Министерство на културата и Министерство на образованието;
- Обсъдена бе липсата на цялостна национална социологическа картина, представяща моментното състояние на българската театрална публика. Бе предложено на всеки 3 години Министерство на културата да възлага изготвянето на подробно локално и национално проучване, което да служи като база за информирано управление на театрите;
- Отправено бе предложение комуникационните канали на отделните театри да работят в синхрон по популяризирането на събития и каузи, отнасящи се до българския театър като цяло.
- Съгласувано бе да се направи предложение към Министерство на културата за установяването на Национална програма за създаване и разпространение на значими спектакли по класически и съвременни български произведения.
- Установена бе липсата на пълноценен диалог между театрите в България и бе изразена надежда формата на бъдещите Театрални изложения да бъде разширен с нови сегменти и с по-голяма продължителност.„
 
От името на присъстващите театрални ръководители директорът на Малък градски театър “Зад канала” Бина Харалампиева изрази искрена благодарност към създателите на изложението, както и надежда, че в следващото издание колегиалното присъствие ще бъде по-масово.

Провеждането на първото Театрално изложение е кауза на Драматичен театър-Пловдив за подпомагане на диалога в българския театър и за създаване на възможности за работа на новите театрални поколения.
 
"От името на целия екип на театъра изразяваме сърдечни благодарности към участниците в първото Театрално изложение и с нетърпение очакваме неговото второ издание през 2025 г.", канят домакините.