Пловдив се превърна в огромна парти зона! Очаква ни седмица със забележителни събития

  • от Парашкева Иванова
  • 09:58, 25.06.2024

Кога, ако не сега? Къде, ако не в Пловдив!

Ако до преди няколко години пловдивчани бързаха още в петък да напуснат града и да се качат на магистралата за морето /без значение Черно или Бяло/, това лято мнозина настройват ваканциите си спрямо културния календар на града. Лято 2024 стартира стремително с няколко фестивала едновременно, а през уикенда целият град се превърна в огромна парти зона. Събития привлякоха както хора от цялата страна, така и чужденци. В града почти не остана по-голямо публично пространство, в което да не се провежда музикално или друго културно събитие.

Всъщност седмицата започна ударно още в неделя, когато на откритата сцена на центъра на града световноизвестният цигулар Васко Василев извика „Густо майна, Филибето“ и бе посрещнат от взрив от аплодисменти. А след това повече от 3000 души слушаха популярни класики за 70-я рожден ден на Пловдивската опера.

Само след три дни на Античния театър легендата Ингви Малмстийн, неслучайно нареден в топ 10 на най-добрите китаристи на всички времена, отвя пловдивската публика с виртуозните си изпълнения. Други 3000 фенове и любители на рока изпълниха трибуните до краен предел. Меломани, които не са успели да купят билет навреме, слушаха изпълнението му зад загражденията.

Малмстийн смени няколко китари и няколко стила, за да потопи публиката в света на мелодичните си композиции. Пролича и вдъхновението, което още като тийнейджър черпи от „дяволския“ талант на Николо Паганини.

В петък градусът на напрежението се покачи неимоверно, защото на Гребната база започна мащабния фестивал Francofolies 2024, на Младежкия хълм ученически рок фект , на Лятното кино Хилда Казасян и Васил Петров показаха какво означава да обичаш Гершуин, на Античния театър Софи Маринова пя Кармен под диригентската палка на маестро Йордан Камджалов, а в Градската градина млади джазмени се сменяха на сцената на фестивала „Jazztopia“. И това далеч не беше всичко. Летният театър под Бунадржика се готвеше за диско взрив.

Въпреки проблемите с организацията и смяната на локацията в последния момент, Francofolies отново се превърна в празник за няколко поколения. Първата вечер стотици пяха с Ищар  „Облаче ли бяло“ на български и аплодираха най- големите й хитове, танцуваха с Новел Ваг, наслаждаваха се на Иво Димчев и завършиха вечерта с Паров Стелар

Втората вечер стартира с младата френска звезда Алексис Карлие, чиито  интерпретации на световно известни песни грабнаха публиката.

След това група Deluxe пренесе почитателите в завладяващ музикален екстаз. След края на концерта публиката не искаше да ги пусне да си тръгват, настоявайки за бис. Музикантите  слязоха в публиката и се сляха с хората.

Барбара Прави, любимката на почитателите от Евровизия, завладя сцената с емблематичната си песен "Voilà", както и за първи път представи пред публика песни от новия си албум, който ще излезе през септември. 

Вечерта продължи с Неж, чийто горещ хит "Paro" е сред летните хитове. Нежният ѝ глас и магнетично излъчване омагьосаха зрителите.

Финалът на фестивала бе сложен от диджей сет на Rudimental, който потопи феновете в ритъма на електронната музика. 

Никога не съм пяла на Античния театър, но много ми харесва”. С тези думи на благодарност и радост се обърна към публиката ромската перла Софи Маринова. Талантливата певица бе една от звездите в спектакъла „Мистерия и свобода” заедно с маестро Йордан Камджалов, Genesis Orchestra, The Eastern Quartet,  хор и ансамбъл  „Музикална лаборатория за Човека”.

Двучасовото шоу с много музика държа в плен препълнения до краен предел Античен театър. 3000 аплодираха песни като „Едерлези”, „Не казвай, любе, лека нощ”, „Седнало е джоре, дос”, „Джелем, Джелем”, „Очи Чёрные”, ария от „Кармен” на Бизе, а музикантите от The Eastern Quartet впечатлиха с виртуозните си изпълнения на кларинет, цигулка и акордеон.

Най-трогващото изпълнение бе на песента „Облаче, ле, бяло”, която накара всички от трибуните да се включат заедно със Софи.

Тя излезе на сцената на два пъти, между които оркестрантите свириха световноизвестни теми в нов аранжимент на произведения на Вивалди, Бохемска рапсодия и други. Самата Софи пя на няколко езика – френски, руски, български и ромски.

 Снощи на Летния театър No Mersy и East 17 върнаха  в 80-те и 90 –те порасналите тийнейджъри от онези години.

Снощи пяха легендите SNAP, Dr. Alban и един от най-добрите родни DJ-и – Dian Solo от Deep Zone. Той ще излезе на сцената на Летен театър Бунарджик в понеделник, където освен диджейски сет ще представи за първи път най-новия си трак, който направи заедно с No Mercy, а именно нова версия на световната денс класика – Missing (позната от изпълнението на Everything But The Girl).

ПРЕДСТОЯЩИ

Вчера се откри Фестивалът на традиционните занаяти в Стария град, който ще продължи до края на седмицата, а тази вечер ще гледаме световната прима Аида Гарфулина на старта на Оpera Open. На 28 юни на Летен театър ще видим вечните  Smokie , а на 29 юни за четвърти път ще изкачим Пътят към върха с Петър Салчев, Милица Гладнишка, Люси Дяковска и Плевенската филхармония. 50 музиканти  ще бъдат  разположени на 6 сцени на различни локации на хълма. Диригент на събитието ще бъде министърът на културата, диригентът Найден Тодоров. 

А лятото тепърва започва!

Очакват ни лятното издание на Plovdiv Jazz Fest, който тази година става на 10 години, звездите на Opera Open и още много прочути музиканти. До края на август продължава фестивалът "Лято в Стария град",  който е с изключително богата програма. 

Всички събития се реализират с финансовата подкрепа на Община Пловдив и Фондация „Пловдив 2019“.