Пловдив отбелязва 100-годишнината от рождението на Георги Баев с изложба

  • от PlovdivTime
  • 10:59, 22.10.2024

Галерия "L’union" представя изложба, посветена на 100-годишнината от рождението на един от най-талантливите български художници Георги Баев. Откриването е на 25 октомври с вернисаж от 17 до 20 ч.

Той е автор с ярка творческа индивидуалност, буен, непредсказуем, със силно развито чувство за лична свобода. Експресивен и модерен живописец, с неповторим усет за цветове, форми и композиция. Изкуството на Баев преминава през различни етапи на развитие, но морето остава основната тема на неговото творчество. Спокойно или бурно, темата за морето събира в себе си всичко намиращо се между живота и смъртта – метафори за безкрайните превъплъщения на морето и човека, където многоликата реалност оживява. Респектиращи с внушението си картини като „Спомен“, „Лодки“, „Утро“, разкриват стремежа на автора да отиде отвъд познатото и да намери други негови емоционални и философски измерения на образните си разсъждения за човека, морето, брега и небето, за мрежите и самотните лодки.

В експозицията ще могат да се видят живописни платна, акварели и рисунки от 70-те и 80-те години на ХХ век отнасящи се към зрялото творчество на художника.