Отбелязваме Деня на независимостта с молебен, поклонения и концерти

  • от PlovdivTime
  • 10:57, 12.09.2024

Пловдивчани гостите на града ще отбележат 116-годишнината от обявяването на Независимостта на България на 22. септември от 11.30 ч. на пл. "22 септември" - градинката на Гроздовия пазар.  Слово ще произнесе Наташа Костадинова началник-отдел “Държавен архив” Пловдив, водещ ще е актьорът от Драматичен театър-Пловдив - Симеон Алексиев.

Програмата на празника започва още в 10 часа с молебен в храм „Света Неделя“ и в 10.30 часа с полагане на венци и цветя на паметната плоча на Александър Малинов в подножието на Стария град, до Източната порта. Двете събития се организират традиционно от Сдружение „Петко Каравелов“-Пловдив.

На 22. септември през 1908 г. българската държава, една от най-старите в Европа, обявява своята независимост. Това става 30 години след Руско-турска война от 1877-78 г., която приключва с подписания на 3. март 1878 г. Санстефански мирен договор. Така България отново се появява на картата на Европа след петвековно османско владичество. На 22. септември 1908 г. във Велико Търново, с манифест, българският княз Фердинанд обявява независимостта на България. Денят е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10. септември 1998 г.

В празничните дни ще видим специална програма с участници от Бургас, които ще гостуват в Пловдив на базата на подписаното Споразумение за сътрудничество между общините Пловдив и Бургас в сферата на културата и туризма.

На 22. септември в 12.30 ч. на стълбите на „Каменица“ започва празничен концерт на Детски хор „Милка Стоева“ към Международен младежки културен център - Бургас  с диригент Мариета Секлемова и Хор на пловдивските младежи „Стефка Благоева“ при ЦПЛР -  ОДК - Пловдив с диригент Борислава Благоева.

На 23. септември, от 19 ч., на Античния театър ще се състои празничен концерт-спектакъл „Фолклорни вдъхновения“. Участват Фолклорен ансамбъл „Тракия“ - Пловдив и  Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“ - Бургас. Режисьор е проф. д-р Даниела Дженева, хореография - Кирил Дженев, Даниела Дженева, Марио Егов, Димо Енев. Музика: Тодор Пращаков, Любен Досев, Стоян Пауров, Ради Радев, Борислав Гълъбов и др.

И двете събития са с вход свободен.

Честванията на Деня на независимостта на България се организира от Община Пловдив и е част от Културния календар на града.