Opera Open кани на международна премиера на балета „Ромео и Жулиета”

  • от PlovdivTime
  • 09:45, 12.07.2024

Държавна опера-Пловдив представя премиерата на балета „Ромео и Жулиета“ от Прокофиев в програмата на Opera Open на Античния театър на  12 юли от 21 ч. Постановката е на изтъкнатия хореограф Валентина Турку, ръководител на Балета на театър Марибор (Словения), а оркестърът е ръководен от директора на Пловдивската опера маестро Диан Чобанов. Художник на декора е Марко Япеля, костюмите са на Лео Кулаш, а художник на осветлението еТомаш Премзъл.

За ролите на двамата млади влюбени от Верона са поканени Анелия Димитрова, прима балерина на балета на Държавна опера-Стара Загора и Андреа Скифиано, солист в Балета на Словашкия национален театър. В останалите централни роли влизат Амедео Джунта, Себастиян Харпър, Мигел Гарсия, Елена Кучкова, Диан Райчев и Антонио Росас от многонационалната балетна трупа на Пловдивската опера с ръководител Мариана Крънчева и репетитор Петя Димова.

„Ромео и Жулиета“ несъмнено е една от най-популярните и дълготрайни трагични любовни истории на всички времена. Вдъхновен от безсмъртната трагедия на Уилям Шекспир, балетът на Сергей Прокофиев разказва историята на двама млади влюбени, които мечтаят за живот, изпълнен с необуздана страст и пламенна любов в една дръзка и брутална епоха, в която въпросите на живота и смъртта често се решават и рационално и в атмосфера, нажежена от страсти.

Творческият подход на Валентина Турку отразява иконографията на Ренесансовите картини и архитектурата, но включва и съвременната актуалност на вечното желание за любов.  "Гладът" за живот и нови преживявания от любовта - чувствеността, жестокостта и страстта – са сърцевината на неразрешимия драматичен конфликт, който води до трагичнияк рай на двама млади идеалисти. Хореографията е здраво изградена върху класическата лексика, но използвана с гъвкавост и изобретателност за подчертаване на образите.

Възпитаник на легендарния Морис Бержар, Валентина Турку е изключителен танцьор и хореограф. Нейното творчество включва над 130 балетни, театрални и оперни продукции, като нейните балети гастролират по целия свят. Произведенията й са описани от критиците като сензационни емоционални преживявания, визионерски идеи, уникална сетивна поезия, с чувство за театър. Турку е носител на Словенската държавна награда за изключителното си постижение като режисьор и хореограф за продукцията на "Ромео и Жулиета" през 2012 г. в Словенския национален театър в Марибор, която също така е поставена с голям успех в Рига през 2014 г. и във Вилнюс през 2015 година.

Със своята пищна, завладяваща музика и сложна хореография, "Ромео и Жулиета" остава любим класически балетен репертоар. Прокофиев улавя интензивността на емоциите на влюбените – от радостта от първата им среща до трагедията на тяхната преждевременна смърт. Едва ли има човек, който да не може да се сети заТанца на рицарите, Жулиета-девойка, Зазоряване, Менует и други грабващи номера от музиката на балета. Балетната адаптация на "Ромео и Жулиета" е изпълнявана безброй пъти по целия свят, завладявайки публиката със своята вечна история за несподелена любов и крайна трагедия. Всъщност това е третият най-поставян балет в света след "Лебедово езеро" и "Лешникотрошачката".

Втората премиерна дата на „Ромео и Жулиета“ е на 4 септември на Античния. Билети за фестивала се продават на касите на Опера Пловдив, в мрежата на Ивентим, онлайн на eventim.bg и grabo.bg

Балетната премиера е част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата`2019.